Uutiset

Hyviä argumentteja - ja oma valtiosihteeri

Maan hallituksessa ei ole istunut pariin vuoteen yhtään turkulaista. Maaliskuusta asti ympäristöministeriössä on kuitenkin ollut turkulainen valtiosihteeri.

Liittyykö kannanmuutos Ruissalo-asiassa millään tavalla tähän, jää arvailujen varaan.

Onhan toki mahdollista, että Turku vain yksinkertaisesti onnistui vakuuttamaan ympäristöministeriön. Kaupunginjohtaja Armas Lahoniityn ja kaupunginlakimies Juhani Lehtosen hiljainen diplomatia teki tehtävänsä.

Jotakin muuta voisi ehkä päätellä lehtihaastattelusta, jonka ympäristöministeri Jan-Erik Enestam antoi joulukuussa 2003 Åbo Underrättelserille . Hän ilmoitti, että kysymyksessä on ollut "en prestigefråga" eli arvovaltakysymys.

Enestamin mukaan Turku olisi voinut saada Ruissalon Natura-alueet, jos kaupunki olisi anonut Aurajoen suistoalueille ajoissa kansallisen kaupunkipuiston titteliä. Ympäristöministeriön ideoimilla kaupunkipuistoilla on käytännössä lähinnä symboliarvoa, mutta instituutioillakin on tunteet.

Äkäpussin kesytys ei välttämättä maksa mitään. Se onnistuu kuitenkin parhaiten tuttujen kesken.

ÅU:n jutun oli muuten kirjoittanut lehden tuolloinen varapäätoimittaja Stefan Wallin . Hän toimi aikanaan kuusi vuotta Enestamin erityisavustajana ja on nykyään tuo edellä jo mainittu valtiosihteeri.

Toivottavasti maahan saadaan lisää turkulaisia valtiosihteereitä. Esimerkiksi apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen voisi piipahtaa vaikkapa liikenneministeriössä - tai lainata sinne jomman kumman Ari Korhosistaan .

HANNU MIETTUNEN