Uutiset

Raisio tavoittelee tasaista kasvua

ARI NIEMI

Raisio haluaa kasvaa 24 000 asukkaan ja 1 200 yrityksen kaupungiksi. Kaupungin uusitussa, vuoteen 2009 ulottuvassa strategiassa työpaikkojen määrä halutaan nostaa 9 900:aan.

Tavoitteen toteutuminen vaatii jatkuvaa, vuosittaista kasvua, sillä asukkaita on tällä hetkellä 23 600, yrityksiä 1  120 ja työpaikkoja 9 100.

Kaupunginjohtaja Kari Karjalaisen (sd) mukaan väestötavoitteen toteutuminen edellyttää tuhannen asunnon rakentamista. Asunnoista puolet olisi kerrostalo- ja puolet pientaloasuntoja. Esimerkiksi tälle vuodelle kaavoitetut tontit on jo myyty.

Myös liike- ja toimistorakentamiseen tavoitellaan 100 000 neliön lisäystä.

Raisio pyrkii tavoitteeseensa ns. viiden prosentin säännöllä. Esimerkiksi menokehitykseen sovelletaan viiden prosentin tuottavuuden lisäystä. Karjalaisen mukaan kyse ei ole kuitenkaan mistään säästöohjelmasta tai juustohöyläyksestä.

- Tavoitteeseen päästään töiden uudelleen järjestelyillä ja palvelustrategialla, Karjalainen sanoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Viiden prosentin kasvua tavoitellaan myös joukkoliikenteen käytössä ja liikenneturvallisuuden paranemisessa, jopa johtamiskulttuurin ja henkilöstöpolitiikan maineessa. Liikenneonnettomuuksissa pyritään viiden prosentin laskuun.

Velkaa ei haluta lisää

Raisio tavoittelee strategiassaan vuosittaista kymmenen miljoonan euron vuosikatetta. Sillä on tarkoitus hoitaa myös investoinnit. Lisävelkaa ei Raisiossa haluta ottaa.

Karjalaisen mukaan lähivuosina suuriin investointeihin ei ole tarvetta. Korjausinvestoinneissa edessä ovat mm. Ihalan, Kuloisten ja Tahvion koulujen saneeraukset.

Strategiassaan Raisio lupaa edelleen olla "rohkea edelläkävijä, loistava kotikaupunki ja menestyvän liike-elämän keskus". Se lupaa tehdä myös seudullista yhteistyötä huolimatta jättäytymisestä esimerkiksi seudullisen jätevedenpuhdistamon ulkopuolelle.

- Olemme valmiita seutuyhteistyöhön ja valmiita keskustelemaan vaikka kuntaliitoksista, Karjalainen sanoo.

Karjalaisen mielestä seutuyhteistyön on kuitenkin koiduttava raisiolaisten veronmaksajien parhaaksi. Karjalainen kehuu kaupunkinsa konsernijaostoa seudullisten hankkeiden hyvästä valvonnasta. Hän on myös tyytyväinen palvelutasoon, jonka Raisio on itsenäisesti pystynyt tuottamaan.

- Meidän kuntalaisemme eivät saa kärsiä yhteistyöstä eikä toimimattomista kuntaliitoksista. Tämä ei ole kuitenkaan kannanotto siihen, etteikö kuntamäärää pitäisi vähentää, Karjalainen toteaa.

Raision valtuusto hyväksyi strategian maanantai-iltana. Karjalainen kehuu valtuutettuja hyvästä sitoutumisesta strategiatyöhön.