Talous

Turusta katoaa
perinteinen teollisuus

TS/Jenni Gästgivar
TS/Jenni Gästgivar

Kirsi Turkki

Turussa ehdittiin hädin tuskin kaataa Wärtsilän Turun tehtaan piiput kun kaupungin perinteistä teollisuutta kohtasi toinen yhtä paha isku. Leafin suunnitelma lopettaa koko Turun makeistuotanto vie työpaikan vajaalta viideltäsadalta ihmiseltä.

Näiden kahden suuren menetyksen välissä on ehditty vielä murehtia televisioita valmistavan Finluxin Turun tehtaan kohtaloa. Tehtaalta ei ole moneen kuukauteen valmistunut yhtään televisiota, vaan meneillään on yrityssaneerausohjelman teko.

Leafia ja Wärtsilää yhdistävät häviävän lähes 500 työpaikan lisäksi se, että turkulaistehtaissa tehtiin makeisia ja moottoreita kannattavasti. Näiden yritysjohdon ja omistajien toistuvien kannattavaa toimintaa karsivien ratkaisujen jälkeen valtiovarainministeri AnttiKalliomäen (sd) lausunnot ahneesta yritysjohdosta eivät herätä hämmästystä.

Leafia ja Wärtsilää erottaa se, että moottorien ostajat ovat ympäri maailmaa, karamellien ostajat paikallisia kuluttajia. Kannattavan purukumi- ja pastillituotannon ohella Turun Leafilla on vaalittu suomalaista makeisperinnettä valmistamalla käsityötä vaativia lakritsipiippuja, pääsiäismunia ja jouluksi budapest-konvehteja. Perinnemakeisia voi monella vielä tulla ikävä, koska niillä ei jatkoa ole.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Odotettavissa oli, että Leafin omistajiksi tulleet ulkomaiset pääomasijoittajat paloittelevat yhtiön ja ainakin osa Turun tuotannosta katoaa. Suunnitelma lopettaa koko Turun tehdas on kuitenkin monelle tyrmistyttävä uutinen. Ainakin Turussa keksittyjen terveysvaikutteisten xylitol-tuotteiden oli uskottu pitävän tuotannon syntysijoillaan. Ovathan xylitol-tuotteet olleet Leafin kruununjalokiviä.

Jatkossa yksi kiinnostuksen kohde ovat kuluttajien reaktiot. Syntyykö Pro Jenkki-liike Pro Sinapin tai Pro Koskenkorvan tapaan? Onko kuluttajille jotakin merkitystä sillä, että Leafin suosituimpiin merkkeihin Suomessa kuuluvat Jenkki-purkat ja Tupla-suklaat tehdään ulkomailla? Kuluttajien liikehdintää voi tulla, mutta tuskinpa sillä on merkitystä kylmien tehokkuuslukujen valossa toimiville pääomasijoittajille.