Talous

Työntekijöille täystyrmäys

TS/Timo Jerkku<br />Pääluottamusmies Raimo Häikiö järkyttyi Leafin johdon suunnitelmista lopettaa Turun tehdas. Häikiö lupaa tehdä kaikkensa, jotta lopettamispäätös pyörrettäisiin.
TS/Timo Jerkku
Pääluottamusmies Raimo Häikiö järkyttyi Leafin johdon suunnitelmista lopettaa Turun tehdas. Häikiö lupaa tehdä kaikkensa, jotta lopettamispäätös pyörrettäisiin.

PEKKA HAKANEN

Tehtaan lopettaminen aivan yllättäen on niin iso uutinen, että sitä on heti vaikea ymmärtää. Suuri joukko Turun Leafin työntekijöistä poistui tiistaina tehtaalta päätään puristaen. Kipeästä asiasta oli vaikea sanoa sanaakaan. Osalle kyynelien pitäminen kurissa olikin liian työlästä.

Ranskassa työläiset olisivat vastaavassa tilanteessa laittaneet tehtaan remonttiin, mutta Suomessa työntekijät eivät edes marssineet ulos.

Tuotanto ei edes katkennut kokonaan, vaan osa Leafin koneista jauhoi tasaiseen tahtiin makeisia. Valtava pettymys välittyi kuitenkin ilman suurta uhoakin. Tunnelma portilla oli kuin hautajaissaattueessa.

Tehtaan pääluottamusmies Raimo Häikiö sai aamulla pahaenteisen kutsun palata Kiljavalta heti työpaikalleen Turkuun. Iltapäivällä varttia vaille kaksi asia selvisi yrityksen johdon järjestämässä tilaisuudessa: pitkät perinteet Turussa omaava makeistehdasta ei enää tarvita.

- Se oli murskaava uutinen, shokki. Aivan käsittämätöntä. En voinut edes kuvitella, että toiminta Turussa voitaisiin lopettaa, Häikiö sanoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Häikiö ei vielä halua uskoa, että tehtaan kohtalo olisi jo sinetöity. Hänen mukaansa henkilökunta aikoo tehdä kaikkensa, jotta lopettamispäätös pyörrettäisiin. Mitään suunnitelmia Häikiöllä ei kuitenkaan tiistaina vielä ollut. Keskiviikkona tehtaan koko henkilökunta kokoontuu yhteen pohtimaan jatkotoimia.

Rahasijoittajille ei riitä mikään

Leo Kärkkäiselle tulee elokuussa 34 vuotta täyteen Leafillä. Kärkkäisen tehtävänä on ollut huolehtia, että koneet pyörivät tehtaalla. Jos laitteissa on ollut häikkää, niin Kärkkäinen on hälytetty paikalle.

Koko tehtaan korjaamiseen ei Kärkkäisenkään taidot riitä. Hän ei usko, että Turun tehtaan puolesta olisi enää mitään tehtävissä.

- Tämä on tätä nykypäivää. Rahasijoittajat vaativat aina vain enemmän, Kärkkäinen lataa.

Leafin tehtaita maailmalla kiertänyt Kärkkäisen ei niele väitettä, että Turun tehdas olisi tehoton. Suklaatehtaan hän myöntää olevan vanha, mutta muuten tehdas on kunnossa ja hyvin kilpailukykyinen suhteessa konsernin muihin yksiköihin. Kärkkäisen tietojen mukaan Turun ja Auran tehtaat tuottivat viime vuonna voitto lähes 16 miljoonaa euroa.

- Meistä pääsee Suomessa niin helposti eroon, Kärkkäinen löytää syyn siihen, että lopettamispäätös osui juuri Suomeen.

Kärkkäisen mukaan yhtiö onkin härskisti laittanut omat tehtaansa kilpailemaan keskenään ja tässä kisassa suomalaiset ovat olleet sinisilmäisiä. Kun muualla tuottavuutta on sumeilematta liioiteltu, ovat suomalaiset olleet rehellisiä. Palkinnoksi rehellisyydestä laitetaan nyt lappu luukulle Turussa.

- Ei tämä minuun kauheasti vaikuta, mutta muiden puolesta olen pahoillani, 58-vuotias Kärkkäinen sanoo.

Kärkkäisellä on edessä eläkeputki, mutta moni muu Leafin työntekijä joutunee hakemaan vauhtia työttömyyskortistosta.

Leaf ollut hyvä työpaikka

Toimihenkilöt Leena Jussila ja Virpi Laine kehuivat viihtyneensä hyvin Leafille. He eivät usko, että mikään saisi omistajia enää muuttamaan lakkautuspäätöstä. Hyvälle työpaikalle tuli ikävä loppu.

Laine ja Jussila epäilevät, että valtaosa leafiläisiä päätyy työttömiksi. Työpaikalla on paljon perheellisiä naisia, joten uuden työpaikankin pitäisi löytyä Turun seudulta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tiistaina Turun karkkitehtaaseen oli tutustumassa myös joukko luokkaretkeläisiä. Tampereen Kaukajärven 9-luokkalaiset saivatkin aimo annokset globalisaatiokasvatusta. Tehtaan muutto toiseen maahan voi iskeä kuin salama kirkkaalta taivaalta, vaikka tehdassali olisi täynnä koululaisia.

Hämmentyneet koululaiset olivatkin suurin tehtaan portista ulosmarssinut ryhmä tiistaina. Osa koneista oli pysäytetty, mutta koululaisilla ei ollut kerrottu mistä asia johtui. Suomalaisen työelämän arkikäytännöistä kertyi Kaukajärven koululaisille roppakaupalla omakohtaista kokemusta.