Uutiset

YK: Pakolaisongelma
ei poistu muureilla

YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n Afrikan osaston johtajalla David Lambolla on neuvo yhä uusia maahantulorajoituksia sorvaaville eurooppalaisille päättäjille:

- Ei ihmisten liikkumista pysty estämään. Muistatko vertauksen siitä pienestä hollantilaisesta pojasta, joka tukki sormellaan reiän padossa pelastaakseen kotikylänsä? Tämä ei toimi niin. Jos tukit yhden reiän, vesi tulvii sadasta muusta. Voitte rakentaa niin korkeita muureja, ettei niistä näe yli ja silti ihmisiä tulee, Lambo sanoo.

Lambo muistuttaa myös, että Eurooppa tarvitsee pakolaisia; se tarvitsee työvoimaa.

- Euroopan tilanne on dilemma. Toisaalta tarvitaan työvoimaa ja toisaalta halutaan estää ihmisten maahantulo. Lambo muistuttaa.

Lambon mukaan ainut oikea ratkaisu on tehdä asialle jotain jo ennen kuin pakolaisongelma syntyy. Kun ihmisten elinolosuhteita parannetaan heidän kotimaassaan, eivät he ole ensimmäisinä muuttamassa mihinkään. Ratkaisu saattaa kuulostaa yksinkertaiselta, mutta sen toteuttaminen käytännössä on erittäin vaikeaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Hyviä uutisia Afrikasta

Lambo oli tiistaina Helsingissä YK:n ja ulkoministeriön järjestämässä pakolaisuuden uusia haasteita käsittelevässä seminaarissa. Totutusta poiketen Lambolla oli kerrottavanaan myös hyviä uutisia Afrikasta. Pakolaisten määrä mantereella on vähentynyt vuoden 1994 liki 12 miljoonasta runsaaseen 4,5 miljoonaan (2002) ja kriisien ennakointi parantunut.

- Kriiseihin osataan nykyisin myös reagoida entistä paremmin. Esimerkiksi taannoin Togossa Afrikan unionin ja Länsi-Afrikan maiden yhteistyöjärjestön Ecowasin nopea puuttuminen tilanteeseen esti maata luisumasta täysimittaiseen sisällissotaan, Lambo selvittää.

Lambon mukaan Afrikan kriiseissä rauhanturvaaminen on vasta ensimmäinen askel. Kun vihollisuudet on saatu lopetettua, kansainvälisellä yhteisöllä tulee olla jotain tarjottavaa sotijoille.

- Sodasta on monissa Afrikan maissa tullut liiketoimintaa. Monien ihmisten ainut tulevaisuus versoo AK-47-rynnäkkökiväärin piipusta. Kun heidät suostutellaan antamaan ase pois, meillä on oltava jotain, mitä tarjota tilalle. Jos taistelijoille ei ole muuta tulevaisuutta, he tarttuvat uudelleen aseeseen.