Uutiset

Ahtisaaren neuvottelukumppani ryvettyi korruptioskandaalissa

TANELI HEIKKA

Presidentti Martti Ahtisaaren vetämät ponnistelut Indonesian Acehin maakunnan rauhan hyväksi ovat saaneet yllättävän käänteen.

Neuvottelujen on määrä jatkua Vantaalla torstaina. Maanantaina kävi ilmi, että Indonesian hallituksen Aceh-pääneuvottelija, oikeusministeri Hamid Awaluddin on saamassa syytteen lahjoman vastaanotosta.

The Jakarta Post -lehden mukaan oikeusministerin epäillään ottaneet vaalilautakunnan jäsenenä vastaan noin 80 000 euron lahjukset vaalimateriaalien toimittajilta. Lehti arvelee, että prosessi vaikuttaa torstaina Vantaalla alkavaan neljänteen ja ratkaisevaan rauhanneuvottelukierrokseen.

- Emme tiedä, onko hän tulossa Suomeen. Voi olla, että delegaation kokoonpanoa muutetaan, sanoi lähetystöneuvos Bernard Sinaga Indonesian Helsingin-suurlähetystöstä.

Ahtisaaren toimistosta CMI:stä kuitenkin vakuutetaan, että "hän on todennäköisesti jo koneessa".

- Meidän tietojemme mukaan Awaluddin on tulossa. Presidentti on varmistanut hänen tulevan, sanoo CMI:n ohjelmajohtaja Meeri-Maria Jaarva .

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Miten korruputioskandaali vaikuttaa neuvotteluihin Vantaalla?

- Vaikea sanoa. Toivottavasti ei mitenkään, Jaarva sanoo.

Ahtisaari kävi visiitillä Jakartassa

Presidentti Ahtisaari ja Jaarva vierailivat Indonesian pääkaupungissa Jakartassa viime viikolla. Hän tapasi mm. Indonesian presidentin Susilo Bambangin .

- Viesti oli, että Indonesian hallitus tukee Aceh-neuvotteluja sataprosenttisesti, Jaarva sanoo.

Neuvottelut alkavat kuitenkin melko synkissä tunnelmissa. Huhtikuussa käydyn edellisen kierroksen jälkeen osapuolet sitoutuivat pidättäytymään väkivallasta. Sissisota on jatkunut entiseen tapaan molempien osapuolten syytellessä toisiaan.

Asiantuntijoiden mukaan väkivaltaisuudet ovat merkki siitä, että Indonesian armeija ei ole kokonaan hallituksen kontrollissa. Toivon merkki on, että Indonesia kumosi viime viikolla Acehin maakunnan hätätilalain.

- Olemme huolissamme siitä, että Indonesian armeija on lisännyt joukkojaan Acehissa 2 500-3 000 miehellä. Väkivaltaisuudet ovat jatkuneet. Me olemme pitäneet oman osuutemme lupauksesta, mutta meidän on ollut pakko puolustautua, sanoo sissiliike GAM:n tiedottaja Bakhtiar Abdullah .

Torstaina alkaa pitkä rupeama

CMI:n Jaarvan mukaan tärkeitä kysymyksiä tällä neuvottelukierroksella ovat turvallisuusjärjestelyt, poliittinen osallistuminen ja mahdollisen sopimuksen valvonta. Hänen mielestään on epätodennäköistä, että sopuun päästään tällä kierroksella.

Itsenäisyyttä tavoittelevat sissit ja Indonesian keskushallinto ovat taistelleet pohjoisessa Acehin maakunnassa 30 vuotta. Presidentti Ahtisaaren johdolla käytävät neuvottelut alkoivat tammikuussa. Torstaina alkava neuvottelukierros kestää ensi viikon tiistaihin.