Uutiset

Maskun lautakunnat etsimään 115 000 euron edestä säästöjä

ERJA HYYTIÄINEN

Masku on karsimassa kuluvan vuoden käyttömenoja 115 000 eurolla. Päätös vaatii vielä valtuuston hyväksynnän, mutta hallituksessa esitys on siunattu yksimielisesti. Suurimmat säästöt haetaan koulutoimesta ja tekniseltä puolelta. Rakennus- ja kunnostushankkeisiin varattua määrärahaa leikataan 430 000 eurolla.

Kunnanjohtaja Jaakko Oleniuksen arvion mukaan säästöt saadaan tehtyä ilman, että kuntalaiset huomaavat palvelun heikentyneen.

- Säästön huomaavat työntekijät. Ehkä sitä viimeistä sijaista tai määräaikaista ei enää palkata, Olenius sanoo.

Kiistellyin kohde on koulutoimi, jonka säästöksi hallitus esittää 45 000 euroa. Se on hallituksen arvion mukaan mahdollista saada kokoon ilman, että luokkakokoja nostetaan yli vanhempien esittämien enimmäiskokojen.

- Hallitus ei ota kantaa luokkakokoihin. Me määrittelimme summat, lautakunnat etsivät säästökohteet, kunnanhallituksen puheenjohtaja Tuomo Tegelsten (kok) sanoi. Vasemmistoliiton Kari J. Suominen muistutti kuitenkin, että nyt vaadittu säästö on vain prosentti koulutoimen menoista.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Koko säästöesitys syntyi yksimielisesti, joskin demarien Olavi Hillgren oli empiväinen. Hänen mukaansa on vielä epäselvää, perustuivatko säästöpäätökset oikeaan ymmärrykseen.

- Sen näemme vasta sitten, kun esimerkiksi koululautakunta tekee omat ratkaisunsa säästöistä, Hillgren sanoo.

Tiistai-iltana keskustelutilaisuuteen kokoontuneet koululaisten vanhemmat puolestaan alkavat olla luottavaisin mielin, ja paikalla olleiden luottamushenkilöiden kanssa keskustelut käytiin hyvässä hengessä.

- Vanhemmat eivät ole tinkineet tavoitteistaan, mutta nyt uskomme, että myös kunnan luottamushenkilöiltä löytyy asiallemme ymmärrystä. Ehkä tässä oli aluksi enemmänkin kyse väärinkäsityksestä, Kurittulan koulun vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Outi Suvila arvioi.

Työryhmän listalta poistettiin tieavustukset

Vaatimus säästöistä syntyi valtuustoseminaarissa. Tegelstenin mukaan hanke onkin siitä harvinainen, ettei paine ole tullut virkamiehiltä vaan luottamushenkilöiltä. He halusivat puuttua Maskun talouden ongelmakohtiin ennen kuin tilanne karkaa pahaksi.

Parin viime vuoden ajan kunnalle on kertynyt alijäämää, ja siihen olisi päätynyt myös kuluvan vuoden talousarvio. Mikäli hallituksen esittämä karsintalista hyväksytään valtuustossa ja se kyetään myös pitämään, vuosikate saadaan tänä vuonna plussalle.

Maskussa on vain kerran aiemmin revitty talousarvio auki kesken vuoden. 1992 jouduttiin jopa vapaaehtoisiin lomanottoihin, nyt ei siihen ole tarvetta. Henkilökunnalle halutaan kuitenkin lähettää viesti, ettei varakkaan kunnan maineessa olevassa Maskussakaan rahaa riitä tuhlattavaksi.

Asiaa valmisteli valtuustoryhmien puheenjohtajisto, ja lopputulemana ollut karsintaesitys siunattiin hallituksessa vain yhden muutoksen kera. Karsintatyöryhmä olisi ollut valmis nappaamaan tienpidosta 50 000 euroa pois, hallituksessa summa laski 12 000 euroon.

- Hallitus katsoi, että yksityistieverkko on niin arvokas, että siitä on pidettävä huolta eikä sitä saa päästää rapistumaan. Yksityisteiden varrella elävät maksavat myös samalla tavalla veroja kuin kaava-alueella asuvat ja sen lisäksi maksavat osan tienhoidosta, Aulis Hömppi (kesk) perusteli.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Säästöksi määritelty 13 000 euroa kertyy tekemättä jäävästä Laulaisten sillasta, johon ei saatu edes valtionosuutta. Kunnanhallitus säästää oman osansa muun muassa ystävyyskuntatoiminnasta ja avustuksista, vapaa-aikalautakunta ostaa palveluja ennakoitua vähemmän.