Uutiset

EU-myönteinen Portugali
kannattaa perustuslakia

TS/Pasi Leino<br />Portugalin uusi Suomen-suurlähettiläs Joao Silva Leitao käväisi Turussa.
TS/Pasi Leino
Portugalin uusi Suomen-suurlähettiläs Joao Silva Leitao käväisi Turussa.

ELINA TUUKKANEN

Euroopan reunaa Atlantin rannikolla asuttavat portugalilaiset ovat EU-myönteisiä, ja heistä tuntuva enemmistö kannattaa myös unionin uutta perustuslakia. Tärkeimmät puolueet ovat asettuneet perustuslakiuutuuden taakse.

Portugali on myös yksi niistä kymmenestä EU-maasta, joissa kansalaiset äänestävät perustuslain kohtalosta.

Sunnuntaina edessä oleva Ranskan kansanäänestys ja sitä nopeasti seuraava äänestyspäivä Hollannissa eivät saa Portugalin Suomen-suurlähettilästä Joao Manuel da Cruz da Silva Leitao myöntämään tai kieltämään.

Hänen mukaansa portugalilaiset tekevät omassa tahdissa omat päätöksensä, oli ranskalaisten tai hollantilaisten kanta nyt myönteinen tai kielteinen. Viimeisimmät mielipidemittaukset sekä Ranskasta että Hollannista kertovat, että enemmistö kansalaisista haluaisi kaataa hankkeen. Ranskassa ero kannattajien ja vastustajien välillä on pieni.

Portugalin tarkkaa kansanäänestyspäivää ei ole vielä määrätty. Se on lokakuussa, mutta minä päivänä lokakuussa, päätetään suurlähettiläs Silva Leitaon mukaan vielä ennen kesälomien alkua.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Silva Leitao sanoo, että perustuslain kohtaloa ei Portugalissa dramatisoida. Se on hänestä vain yksi askel EU:n monien vaiheiden joukossa. EU:n komissio kulkee nykyisin portugalilaisen puheenjohtajan Jose Manuel Barroson ohjauksella. Suurlähettiläästä on vielä liian aikaista arvioida sitäkin, mikä on hänen vaikutuksensa EU:ssa ja miten puheenjohtajuus vaikuttaa toisaalta portugalilaisten EU-kantoihin.

Portugali liittyi unioniin vuonna 1986 eli yhdeksän vuotta Suomea aiemmin. Kymmenen miljoonaa portugalilaista muodostavat keskisuuren maan, jolla oli ennen jäsenyyttä linkkejä sekä Eurooppaan että siirtomaavallan peruina eri puolille maailmaa.

Tiistaina Turussa vieraillut suurlähettiläs Joao Silva Leitao sanoo, että Portugali on nykyisin avoimempi maa kuin ennen yhteisöjäsenyyttä ja että suhteet muihin jäsenmaihin ovat kiinteytyneet. Portugalilaiset tunnustavat hyötyneensä. He toivottavat Silva Leitaon mukaan tervetulleiksi myös uudet maat Bulgarian ja Romanian. Jäsenyysneuvottelujen aloitusasemissa olevan Turkin tilanne selkiytynee lähivuosina.

Välimerenmaiden viime vuosien arkeen on kuulunut jatkuva maahanmuuttajavirta. Portugalissa maahanmuutto on ollut vähäisempää kuin naapurissa Espanjassa. Suurlähettiläs Silva Leitao sanoo, että myös Portugali on EU-vuosiensa aikana kuitenkin muuttunut työvoimaa vievästä maasta maahanmuuttokohteeksi. Yllättävintä hänen mukaansa on 1990-luvulta lähtien ollut Itä-Euroopasta tulevien määrän kasvu. Esimerkiksi ukrainalaisia on muuttanut Portugaliin niin runsaasti, että he muodostavat maassa toiseksi suurimman ulkomaalaisyhteisön.