Uutiset

Työttömyystilanne
parantunut
Varsinais-Suomessa

Työttömyyden aleneminen jatkuu Varsinais-Suomessa. Vuodessa työttömien määrä väheni 1 300 henkilöllä. Nopeammin työttömyys alenee vain Uudellamaalla sekä Vaasan ja Seinäjoen seudulla. Uudet luvut ovat huhtikuulta.

Huhtikuusta 2004 huhtikuuhun 2005 työttömyysaste tippui Varsinais-Suomessa 0,2 prosenttiyksikköä, 8,8 prosenttiin.

Eniten työttömien määrä väheni metalli- ja rakennusalalla. Konepaja- ja rakennusmetalliteollisuudessa työttömiä oli huhtikuussa 240 ja rakennusteollisuudessa 220 vähemmän kuin viime vuonna samaan aikaan.

Korkein työttömyysaste Varsinais-Suomessa on edelleen Vakka-Suomen seutukunnassa, jossa työttömyysaste on 11,1 prosenttia. Alhaisin työttömyysaste, 6,7 prosenttia, on Turunmaan seutukunnassa.

Korkein työttömyysaste, 13,9 prosenttia, on Uudessakaupungissa ja Iniössä on alhaisin, 2,5 prosenttia.

Satakunnassa luvut myönteisiä

Huhtikuun työllisyyskatsaus tuotti Satakunnassa myönteisiä lukuja. TE-keskuksen tilaston mukaan työttömiä työnhakijoita oli vajaa 800 vähemmän kuin maaliskuussa ja 1 600 vähemmän kuin vuosi sitten. Työttömiä työnhakijoita oli nyt vajaa 14 000, mikä tarkoittaa 12,0 prosentin työttömyysastetta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Vuoden takaiseen verraten Satakunnan työttömien määrä oli alentunut yli kymmenellä prosentilla.

Säkylässä, Köyliössä, Eurassa, Vampulassa, Huittisissa ja Honkajoella työttömyysaste oli alle kymmenen prosentin. Korkeimmat työttömyysasteet olivat Pomarkun, Karvian, Merikarvian ja Porin.

Tilanne parantunut koko maassa

Koko maassa työllisyystilanne on parantunut alkuvuoden aikana, vaikka kausitasoitetuissa kuukasiluvuissa muutokset näyttävät vähäisiltä. Tilastokeskuksen tiistaina julkistamien tietojen mukaan huhtikuussa työllisiä oli 43 000 enemmän kuin vuosi sitten samaan aikaan.

Tilastoja jatkuvasti seuraavat katsovat parhaimman kuvan syntyvän vertailusta vuodentakaiseen, koska kuukausissa on niin suuria eroja eikä kausitasoituskaan riittää putsaamaan lukuja riittävästi. Lisäksi kausitasoituksessa sarjan viimeinen luku vaikuttaa voimakkaasti sarjan "häntään".

Palkansaajien tutkimuslaitoksen ennustepäällikkö Eero Lehto huomautti, että Suomen huhtikuun lukemat olisivat Yhdysvalloissa nostaneet valtaisan innostuksen markkinoilla, sillä 43 000 uutta työllistä vastaisi noin 2,5:tä miljoonaa uutta työpaikkaa Yhdysvalloissa.

Suunta parempaan on hänen mukaansa selvä, vaikka kausitasoitetuissa työttömyysluvuissa muutokset eivät näytäkään kovin radikaaleilta.