Uutiset

Ajokorttien hinnoissa satojen eurojen eroja

ANNE LAITINEN

Henkilöauton ajokortin hintahaitari venyy Länsi-Suomen läänissä 1 372 eurosta 1 842 euroon. Eroa on enimmillään 470 euroa eli 34 prosenttia.

    Lääninhallitus vertaili Turun, Salon, Tampereen, Jyväskylän, Porin ja Vaasan autokoulujen huhtikuisia hintoja.

Summat eivät ole yksi yhteen vertailukelpoisia, sillä kaikki kulut eivät välttämättä sisälly autokoulun ilmoittamaan hintaan. Ratamaksuista, pimeällä ajosta ja viranomaismaksuista voi joutua pulittamaan erikseen.

Edullisimmin ajokortti lohkeaa Tampereella, eniten se maksaa Porissa.

Tarkastaja Brita Ahola Länsi-Suomen lääninhallituksesta luonnehtii Turun olevan vertailun keskitasoa, kalleimmillaankin vain hivenen Tamperetta ja Jyväskylää tyyriimpi. Turussa ajolupa heltiää 1 503-1 618 eurolla. Tampereella kortin saa 131 euroa halvemmalla.

Salossa ajokortti maksaa 154-169 euroa enemmän kuin Turussa.

- Salo on vertailun hinnakkaammasta päästä, lähellä Poria, hahmottaa Ahola.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Turun autokoulujen kesken kortin hinta vaihtelee 115:n ja Salossa 130 euron verran. Ahola pitää hintaeroja vähäisinä ja tulkitsee kilpailun olevan kiivaampaa Jyväskylässä ja Tampereella.

Hinnat nousseet Turussa

Turussa hinnat ovat nousseet vuodesta 2000, jolloin selvitys tehtiin edellisen kerran. Ajokortin ensimmäisen vaiheen hinta on Turussa alimmillaan 1 218 euroa. Se on noussut viidessä vuodessa 174 euroa. Kalleimmillaan ykkösvaihe maksaa 1 295 euroa. Hintaan on tullut lisää 166 euroa.

Pori on kallein myös ykkösvaiheen hintavertailussa. Porissa siitä pitää maksaa 1 419 euroa, kun jyväskyläläisten lompakko kevenee 313 euroa vähemmän.

Eniten hinnat ovat Brita Aholan mukaan nousseet Tampereella ja Vaasassa. Jyväskylässä hinnat ovat tippuneet jopa 170 euroa, ja Porissakin hivenen.

Pimeän ajon opetuksen hinta vaihtelee Länsi-Suomen läänissä 30-95 euron verran. Edullisinta se on ykkösvaiheen aikana, kalleinta välivaiheessa koulun autolla ajettuna.

Toisen vaiheen hinta vaihtelee 200 eurosta 430 euroon. Edullisin se on Tampereella omalla autolla ajettuna ja kalleinta porilaiskoulun autolla.

Ratamaksut vaihtelevat ykkösvaiheessa 16 eurosta 42 euroon. Kakkosvaiheessa hintaa kertyy 45-72 euroa.

Ajokortin valtakunnallista hintakeskiarvoa ei tällä erää selvitetty.

Länsi-Suomen lääninhallitus selvitti Kuluttajaviraston toimeksiannosta 48 autokoulun hintoja. Autokouluja ei voi rankata yhteen taulukkoon, sillä hintoihin vaikuttavat esimerkiksi missä vaiheessa ajetaan pimeällä ja ajaako kokelas omaa vai koulun autoa. Koulukohtaisen hintavertailun voi pyytää maksutta lääninhallitukselta. Turusta selvityksessä oli mukana 11, Salosta neljä ja Porista 7 autokoulua. Vertailussa ei huomioitu tarjouksia.