Talous

Oma firma ainoa tapa työllistyä

TS/Jori Liimatainen<br />Iranilainen Farkhani Barat ryhtyi yrittäjäksi, koska ei muuten saanut töitä Suomesta. Autokorjaamoyrittäjä työllistää tällä hetkellä itsensä lisäksi yhden työharjoittelijan.
TS/Jori Liimatainen
Iranilainen Farkhani Barat ryhtyi yrittäjäksi, koska ei muuten saanut töitä Suomesta. Autokorjaamoyrittäjä työllistää tällä hetkellä itsensä lisäksi yhden työharjoittelijan.

Jenni Kimpimäki

Iranilainen Farkhani Barat istuu Hope-car Servicen toimistossa ja miettii, mistä saisi enemmän asiakkaita.

  Viime elokuussa perustettu autokorjaamo ei ole houkutellut niin paljon asiakkaita kuin Barat oli toivonut.

Yhdeksän vuotta Suomessa asunut Barat ryhtyi yrittäjäksi, koska töiden saaminen muualta tuntui mahdottomalta. Autoalan koulutuksen Irakissa saanut Barat ehti työskennellä Suomessa ennen oman yrityksen perustamista esimerkiksi autokorjaamoharjoittelijana.

Vakituista työsuhdetta hänelle ei lupauksista huolimatta tarjottu.

- Olisin halunnut tehdä töitä, mutta ulkomaalaiselle se on täällä vaikeaa, hän harmittelee.

Yrittäjäksi ryhtymisessä Baratia tuskastutti paperisota. Neuvoja ja lainaa oli hänen mukaansa kuitenkin helppo saada, ja yrittäjäkurssin käyminen auttoi alkuun pääsyssä. Barat pitää Suomessa yrittämistä kuitenkin vaikeana, vaikka paperiasiat saisikin hoidettua. Ainakin asenteissa olisi vielä rukkaamista.

- Ulkomaalaisilla on täällä ravintoloita, mutta muualla en ole heitä juuri yrittäjinä nähnyt. Siihen ei kai ole totuttu, Barat pohtii.

Vaikka liiketoiminta on käynnistynyt odotettua nihkeämmin, ei Barat aio luovuttaa. Suomesta hän ei enää halua lähteä, eikä myöskään palata työharjoittelupaikkoihin.

- En aio hävitä tätä. Olen ollut niin pitkän aikaa ilman työtä, että yritän jatkaa vaikka mitä tapahtuisi.