Uutiset

Kansan Uutisten
kunnianloukkaussyyte kaatui

Vasemmistoliiton päälehti Kansan Uutiset välttyi rangaistukselta Alpo Rus i -uutisoinnista virinneessä kunnianloukkaustapauksessa.

Maanantaina ratkaisunsa antanut Helsingin käräjäoikeus hylkäsi lehden entistä päätoimittajaa Yrjö Rautiota ja Kansan Uutisten viikkolehden toimituspäällikköä vastaan nostetut syytteet. Oikeus katsoi, että jutuissa ei esitetty Rusin ja kihlakunnansyyttäjä Sinikka Paasivirran väittämää perätöntä tietoa.

Kunnianloukkaussyytteet perustuivat lehden pari vuotta sitten julkaisemaan juttukokonaisuuteen, joka käsitteli ulkoasiainneuvos Alpo Rusia. Jutut ilmestyivät 12.6.2003.

Valtionsyyttäjä Jarmo Rautakosk i oli tuolloin juuri päättänyt, että Rusiin kohdistuneet epäilyt törkeästä vakoilusta eivät johda syytteisiin.

Kansan Uutiset kirjoitti Rautakosken päätöksestä laajasti: asiaan liittyviä juttuja oli etusivulla ja kolmella sisäsivulla. Lisäksi aihetta puitiin pääkirjoituksessa. Sinikka Paasivirran mukaan jutut sisälsivät Rusista valheellisia tietoja tai vihjauksia, jotka olivat omiaan aiheuttamaan kärsimystä ja halveksuntaa. Törkeäksi kunnianloukkauksen teki syyttäjän mielestä se, että väitteet esitettiin laajalevikkisessä sanomalehdessä.

Käräjäoikeus puolestaan piti selvänä, ettei lehti antanut lukijoille väärää kuvaa tilanteesta. Oikeuden mielestä tiedottaminen oli monipuolista ja väitteille oli riittävät perusteet.