Uutiset

Rajavartioliiton lakonuhan
sovittelu jatkuu tänään

STTK:laisen Rajavartioliiton lakonuhan sovittelu alkoi maanantaina lyhyellä tapaamisella valtakunnansovittelijan toimistossa. Mikäli sopua virkaehtosopimuksesta ja siihen liittyvästä palkkausjärjestelmän uudistamisesta ei löydy, liitto aloittaa lakon ensi viikon tiistaina.

Lakko koskisi itärajan kaikkia kahdeksaa kansainvälistä rajanylityspaikkaa. Niiden kautta kulkee päivittäin keskimäärin 17 000 matkustajaa.

Työtaistelun ensimmäinen vaihe päättyisi 11. kesäkuuta. Mahdollisista jatkotoimista ilmoitettaisiin erikseen.

Osapuolet ovat tavanneet jo pari kertaa valtakunnansovittelija Juhani Saloniuksen . Virallista sovittelua jatketaan tiistaina aamupäivällä.

Rajavartioliiton sekä rajavartioston ja Valtion työmarkkinalaitoksen välillä on kiistaa erityisesti valtion työntekijöihin sovellettavan uuden palkkausjärjestelmän käyttöönotosta. Työnantajan mukaan uusi sopimus lisäisi palkkauksen kannustavia elementtejä ja toisi lähes yhdeksän prosentin palkankorotukset.

Rajavartioliitto katsoo, että palkat huononisivat selvästi, jos muun muassa nykyiset lisät poistetaan. Liitto ei kuitenkaan julkistanut palkankorotusvaatimuksiaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Neuvotteluja 1 600:n rajavartijan sopimuksista on käyty noin puoli vuotta ilman mainittavaa edistystä. Liitto ei lähtenyt mukaan muiden rajavartioston henkilöstöryhmien 3. toukokuuta hyväksymään sopimukseen.

Rajavartioliiton mukaan asemille jäisi muiden liittojen jäseniä, mutta koska heidän osuutensa on keskimäärin vain noin kolme prosenttia rajanylityspaikkojen henkilöstöstä, rajanylitykset hidastuisivat melkoisesti.

Mahdollisessa lakossa on mukana noin 400 liiton jäsentä. Se koskee lähinnä passien ja muuta rajankulkuun liittyvää tarkastusta. Normaali rajavalvonta sekä Helsingin alueen meri- ja lentoliikenteen rajantarkastustoiminta jätettiin lakon ulkopuolelle. Myös meripelastus toimisi normaalisti.