Talous

Viranomaiset hakevat Herlinien sijoitusyhtiöstä Security Tradingista ennakkotapausta

TS/Compic
TS/Compic

Juha Kaihlanen

Helsingin rikospoliisi tutkii Herlinin suvun sijoitusyhtiön Security Tradingin ja saman suvun hallitseman hissiyhtiön Koneen mahdollista sisäpiiritiedon väärinkäyttöä ennen Partek-kauppaa. Osakesäästäjien keskusliiton puheenjohtaja, professori J armo Leppiniemi arvelee, että viranomaiset hakevat Security Tradingin ja Koneen toimista ennakkotapausta.

Security Trading osti Partekin osakkeita runsaan vuoden ajan ennen kuin Kone-yhtymä julkisti tarjouksen konepajakonserni Partekin osakkeista. Sijoitusyhtiö lopetti ostot puolitoista kuukautta ennen Koneen tarjousta.

Koneen tarjous nosti Partekin kurssia niin, että Security Trading sai 1,5 miljoonan euron voiton myydessään Partekin osakkeet.

Leppiniemi ei halua ottaa kantaa siihen, syyllistyikö joku sisäpiiritiedon väärinkäyttöön. Vastaavaa tapausta, missä sisäpiiriepäily liittyy kahden yhtiön perättäisiin kauppoihin, ei Suomessa tunneta.

- Mielenkiintoista on ylipäätään se, voisiko joku loukata tässä sisäpiirisääntöjä. Tästä varmaan saadaan ennakkotapaus, Leppiniemi totesi maanantaina.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Helsingin rikospoliisin on määrä saada tutkintansa valmiiksi ennen vuoden loppua. Poliisi ei kerro, keitä epäilyt koskevat. Helsingin Sanomien mukaan poliisi epäilee ainakin Koneen hallituksen nykyistä puheenjohtajaa Antti Herliniä ja Koneen hallituksen sihteeriä Tapio Hakakaria, joka hoiti Security Tradingin sijoituksia.

Leppiniemi pitää viranomaisten menettelyä hyvänä, vaikka mitään väärinkäytöksiä ei löytyisikään.

- Tutkinta antaa meidän sisäpiirisäännösten soveltamisesta ryhdikkään kuvan, Leppiniemi kehui.

Koska tieto sisäpiirillä?

Rahoitustarkastus (Rata) jätti omien selvitystensä jälkeen poliisille tutkintapyynnön jo 24.6.2003. Ratan rutiiniselvitys koski kaupankäyntiä Partekin osakkeilla ennen Koneen julkistamaa ostotarjousta.

Ratan toimistopäällikön Jarmo Parkkosen mielestä merkittävää on se, milloin tieto on kehittynyt sisäpiirin tiedoksi. Viranomaisia kiinnostaa, miten Partekin osakkeilla on käyty kauppaa Koneen suunnitelmien edetessä.

- Jos ryhdytään suunnittelemaan listatun yrityksen ostoa, aluksi suunnitelmat voivat olla hyvin epämääräisiä. Mutta kun projektia lähdetään viemään eteenpäin, niin tarjouksen todennäköisyys kasvaa koko ajan. Jossain vaiheessa suunnitelma täsmentyy niin, että tieto hankkeesta voidaan katsoa sisäpiirin tiedoksi, Parkkonen selvitti uutistoimisto Startelille maanantaina.

Yritysjuridiikan professori Matti Rudanko Helsingin kauppakorkeakoulusta sanoo, että kansainvälisten kokemusten perusteella sisäpiiririkkomuksia on usein hyvin vaikea osoittaa. Laillisen ja laittoman toiminnan välillä on hiuksenhieno ero.

- Perusidea on selvä eli jos joku on saanut asemansa perusteella tai millä tahansa konstilla julkistamatonta tietoa, joka vaikuttaa osakkeen arvoon, niin hän ei saa käyttää sitä tietoa hyötymistarkoituksessa osakekaupoissaan, Rudanko määrittelee sisäpiiririkkomuksen.

Epäillyt toivovat nopeaa ratkaisua

Koneen hallituksen puheenjohtaja Antti Herlin ja hallituksen sihteeri Tapio Hakakari kiistivät epäilyt maanantaina.

Hakakarin mukaan Security Tradingin sijoitus Partekiin oli puhdas finanssisijoitus.

- Olennaista on se, että kun Security osti Partekin osakkeita, niin silloin samaan aikaan ei ollut sellaista hanketta vireillä, missä Kone-yhtymä harkitsi Partekin ostoa, Hakakari sanoi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Keväällä 2002 tapahtumat Partekin ympärillä etenivät nopeasti. Ratkaisevassa asemassa oli valtio, joka Partekin suurimpana omistajana päätti myydä omistuksensa Koneelle.

Hakakari toivoi, että ratkaisuja epäilyistä saataisiin mahdollisimman pian.