Uutiset

Legioonalaistauti vaatinut jo viisi uhria Norjassa

TAPIO VESTINEN

Tiheään asutulla Fredrikstadin ja Saprsborgin alueella Kaakkois-Norjassa riehuva legioonalaistauti vaati jo viidennen uhrinsa maanantaina. Tähän mennessä varmoja tartuntoja on todettu jo yli 20 potilaalla. Fredrikstadin sairaalaan virtaa jatkuvasti uusia potilaita ja sänkypaikat sairaalassa alkavat loppua.

- Tarvitsemme nyt jokaisen sänkypaikan, mitä saatavilla vain on. Olemme selviytyneet tähän saakka omin avuin, mutta tästä eteenpäin tarvitsemme muiden sairaaloiden apua, sillä enää emme kykene sijoittamaan tänne enempää potilaita, sanoi Östfoldin sairaalan johtaja Ulf Ljungblad maanantaina sairaalassa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa. Östfoldin sairaalassa oli tiedotustilaisuuden aikaan majoittuneena 74 potilasta, joista 24:ssä oli todettu legioonalaistauti. Heistä muutama oli maanantaina hengityskoneessa.

Samaan aikaan Norjan kansanterveyslaitoksen bakteeriasiantuntijat kiersivät kuumeisesti keräämässä näytteitä kaikista mahdollisista tartuntalähteistä Fredrikstadin ja Saprsborgin kaupungeissa ja niiden ympäristössä. Bakteerimetsästäjät tutkivat alueen kaikki suuret ilmastointilaitteet, uima-altaat, suihkulähteet sekä ennen kaikkea kaikki jäähdytyslaitteistot, joissa bakteerin epäillään suurimmalla todennäköisyydellä muhivan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Bakteeri hotellin ilmastointikanavassa

Legioonalaistauti riehui viimeksi Norjassa neljä vuotta sitten Stavangerin öljykaupungissa. Silloin bakteeri vaati seitsemän ihmisen hengen. Lopulta taudin levittäjä löytyi kaupungin keskustassa sijaitsevasta hienostohotellista, jonka ilmanvaihtokanavaan se oli pesiytynyt. Tietokone onkin legioonalaisbakteerin metsästyksessä yhtä tärkeä apuväline kuin näytteenottopuikkokin, sillä tartunnan saaneiden potilaiden liikkeiden kartoittaminen on bakteerin löytymisen elinehto, koska legioonalaisbakteeri ei tartu ihmisestä ihmiseen.

- Ihmisten liikkeiden kartoittaminen on hidasta ja vaikeaa, ja joudummekin haastattelemaan kaikki potilaat toivoen samalla, että heidän liikkeistään löytyisi yksi yhteinen tekijä, sanoo Norjan kansanterveyslaitoksen tutkija Preben Aavitsland .