Talous

Paroc hakee voimakasta kasvua Baltiasta

TS/Pasi Leino<br />Paraisten vuorivillatehtaan toiminta on alkanut jo vuonna 1964. Tehtaan kahden tuotantolinjan kapasiteetti on 60 000 tonnia vuodessa eli miljoona kuutiota.
TS/Pasi Leino
Paraisten vuorivillatehtaan toiminta on alkanut jo vuonna 1964. Tehtaan kahden tuotantolinjan kapasiteetti on 60 000 tonnia vuodessa eli miljoona kuutiota.

Jukka Vehmanen

Vuorivilla- ja eristämistuotteita valmistava Paroc Group aikoo kasvattaa liikevaihtonsa 300 miljoonasta eurosta liki 500 miljoonaan euroon vuoteen 2012 mennessä. Paraisillakin toimivan Parocin tavoite on kunnianhimoinen, sillä viimeiset 15 vuotta yhtiön liikevaihto on pyörinyt 200 - 300 miljoonassa eurossa.

Kasvu haetaan Itä-Euroopasta, erityisesti Baltian maista, mutta myös Länsi- ja Keski-Euroopasta.

Tavoitteeseen pääsemiseen tarvitaan muun muassa neljä uutta vuorivillan tuotantolinjaa, joista kaksi tehdään uuteen tehtaaseen. Investointien yhteisarvo kohoaa 120 - 130 miljoonaan euroon.

Paroc Groupin toimitusjohtajan Peder Biesen mukaan ensimmäinen uusi, noin 25 miljoonaa euroa maksava tuotantolinja valmistuu kuukauden kuluttua Liettuan Vilnaan. Sen jälkeen on vuorossa tuotantolinjan rakentaminen Puolaan. Tehtaan rakentaminen Baltiaan on vuorossa investointijakson loppupuolella, jolloin edessä on myös Paraisten tehtaan toisen tuotantolinjan uusiminen tai laajentaminen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Liettuaan valmistuvan tehtaan toisen linjan kapasiteetti on

40000 tonnia vuodessa. Uusi linja nostaa Liettuan tehtaan Paroc Groupin suurimmaksi tehtaaksi ohi Paraisten tehtaan, jonka tuotantokapasiteetti on 60 000 tonnia vuodessa.

Biesen mukaan yhden uuden linjan rakentaminen lisää Paroc Groupin tuotantokapasiteettia 10 prosenttia.

Paroc Groupilla on Liettuan linjan valmistumisen jälkeen yhteensä 12 tuotantolinjaa, jotka sijaitsevat Paraisten ja Vilnan ohella Lappeenrannan, Oulun, Ruotsin, Puolan ja Iso-Britannian tehtailla.

Romahduksesta uuteen nousuun

Parocin myynti ja tuotanto keskittyi vielä 1990-luvun alussa lähes kokonaan Suomeen ja Ruotsiin.

- Totuus on, että 1990-luvun alun talouskriisi herätti meidät huomaamaan, ettei entisillä eväillä pärjätä. Liikevaihto kutistui 300 miljoonasta eurosta 200 miljoonaan euroon, minkä myötä jouduimme pohtimaan, miten pelastamme tehtaamme. Silloin päätimme alkaa laajentua, Biese kertoo.

1990-luvun alussa Parocin liikevaihdosta syntyi Suomessa ja Ruotsissa 97 prosenttia.

-  Nyt Suomen ja Ruotsin osuus on 56 prosenttia ja jatkossa noin 50 prosenttia, Biese kertoo.

Liikevaihdoltaan Paroc on palannut kriisiä edeltäneelle tasolle. Kannattavuus on nyt jopa parempi. Vuoteen 2012 mennessä tulos aiotaan paisuttaa nykyisestä 51 miljoonasta eurosta 100 miljoonaan euroon.

Baltiassa suuret kasvuluvut

Biesen mukaan kasvua haetaan Itä-Euroopasta ja Baltiasta erityisesti siksi, että esimerkiksi Liettuassa eristemyynti kasvaa 25 prosentin vuosivauhtia. Suomessa kasvu jää prosenttiin.

Suomessa toivon kipinää herättävät Kioton ilmastosopimuksen vaikutukset. Tehokkaampi eristäminen on yksi tapa yltää kohti sopimuksen tavoitteita.

- Ei eristetuotteiden kysyntä Suomessa ainakaan vähene, Biese arvioi.

Yli 1800 ihmistä työllistävän Paroc Groupin pääkonttori sijaitsee Vantaalla. Paraisilla toimiva vuorivillatehdas ja Paroc Panel Systemin tehdas työllistävät yhteensä noin 180 ihmistä.

TS/Pasi Leino<br />Peder Biesen mukaan Paroc Group pyrkii erikoistumaan, koska se ei ole alalla yhtä suuri toimija kuin kilpailijansa Isover ja Rockwool.
TS/Pasi Leino
Peder Biesen mukaan Paroc Group pyrkii erikoistumaan, koska se ei ole alalla yhtä suuri toimija kuin kilpailijansa Isover ja Rockwool.