Uutiset

Koulujen talviloma-aikoja aletaan kierrättää maakunnittain

TANELI HEIKKA

Kuntien valinnanvapaus koulujen talvilomien ajoituksessa poistuu. Tilalle tulee talviloma-aikojen kierrätys. Näin ehdotetaan opetusministeriön maanantaina julkistetussa selvityksessä.

Talvilomat porrastetaan viikoille 8-10 siten, että loma-ajat kiertävät maakunnittain. Varsinais-Suomessa talvilomia vietettäisiin ensi vuonna viikolla viikolla 8, vuonna 2007 viikolla 9, ja vuonna 2008 viikolla 10. Vielä ei kuitenkaan ole selvää, että säädösmuutos saadaan jo ensi talvilomakaudeksi.

Opetusministeri Tuula Haatainen (sd) perustelee ehdotusta sillä, että talvimatkailukeskukset ruuhkautuvat pahoin nykysysteemissä.

- Erityisesti matkailuelinkeino on ollut tässä liikkeellä, mutta myös perheen näkökulmasta olisi hyvä, jos talviurheilu- ja talvilomakeskuksissa ei olisi niin kovaa ruuhkaa, Haatainen sanoo.

Nykyään lähes 80 prosenttia koululaisista viettää talvilomaa viikolla 8 ja 9, vaikka suositus on, että lomat jakautuisivat tasaisesti viikoille 8-10.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ministeriö suosittaa, että kevätlukukausi alkaisi mahdollisimman aikaisin tammikuussa. Säästyneitä lomapäiviä käytettäisiin parin kolmen päivän pääsiäislomaan ja syyslomaan viikoilla 42 ja 43.

Suuri pettymys matkailuyrittäjille

Haatainen suosittaa, että kesäloma-ajat pysyvät ennallaan. Syynä on lapsen edun vaaliminen.

- Lapsilla pitää olla mahdollisuus pitkään kesälomaan juuri valoisan vuodenajan aikaan. Nykyinen opetukseen käytetty aika tuottaa kansainvälisesti vertaillen hyviä ja tasaisia oppimistuloksia, Haatainen sanoo.

Opetushallitus ja matkailuelinkeino olivat toivoneet, että kesälomien alkua lykätään kahdella viikolla. Matkailuyritykset lyövät lapun luukulle jo elokuun puolessa välissä, sillä pelkästään ulkomaalaisten matkailijoiden virta ei riitä kannattavaan yrittämiseen.

- Tämä on suuri pettymys matkailuelinkeinolle. Laihana lohtuna tulee se, että talvilomat porrastetaan. Se on hyvä asia hiihtokeskuksille sekä VR:lle ja Finnairille, joiden kapasiteetti ei ole riittänyt ruuhkaviikoilla, sanoo Elinkeinoelämän keskusliiton asiantuntija Pekka Ropponen .

"Alkukesällä paremmat ilmat"

Haataisen mukaan kouluista on tullut viestejä, että lasten keskittymiskyky heikkenee valoisana aikana, eikä lomia ole syytä lykätä kesäkuun alusta.

- Se olisi niin suunnaton uudistus, että se vaatisi lisäresursseja ja paljon, paljon muutoksia yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen sisäänpääsyaikoihin, Haatainen sanoo.

Ministeriö tutki myös kesäsäitä. Selvisi, että kesäloman lykkääminen kahdella viikolla vähentäisi lomaan osuvia kauniita päiviä 5-10 prosentilla.

Elokuun loppua kohden kauniita päiviä esiintyy tilastollisesti harvemmin.

Lomien siirtoa alun perin ehdottanut Opetushallituksen pääjohtaja Kirsi Lindroos sanoo, että keskustelu kesälomien siirrosta jatkuu, koska siirrolle on ollut niin laajaa kannatusta.

- Lasten levottomuus riippuu siitä, mitä siellä koulussa tehdään. Valoisana aikana voitaisiin opiskella koulun ulkopuolella, Lindroos sanoo.