Talous

Dennis pyörittänyt pizzoja 30 vuotta

TS/Pasi Leino<br />Denniksen mukaan pizzan paistaminen on kuin pyörällä ajo. Kun sen kerran oppii, niin taito säilyy aina.
TS/Pasi Leino
Denniksen mukaan pizzan paistaminen on kuin pyörällä ajo. Kun sen kerran oppii, niin taito säilyy aina.

KIRSI TURKKI

Dennis Rafkinin otsalle kihoaa vieläkin hiki kun hän muistelee ensimmäistä vappua Linnankadun pizzeriassaan. Tarjoilu ravintolassa lopetettiin jo kello 18, kun ei ollut enää mitään myytävää. Asiakkaiden rynnistys yllätti kokemattomat ravintoloitsijat avajaispäivänä niin, että pizzajauhot ja tomaatit loppuivat kesken.

Kolmekymmentä vuotta sitten pizzaan ei ollut tarjolla Turussa joka kadun kulmassa kuten nykyään. Pippurimyllyn listoilla pizzat jo olivat kun Dennis avasi oman pizzeriansa. Idean pizzerian perustamiseen kondiittorin koulutuksen saanut Dennis poimi Euroopan matkoillaan mausteyrityksen edustajana.

Linnankadulle, entiseen herkkukauppa Ingman & Hammarin tiloihin Suomen ensimmäinen varsinainen pizzeria päätyi sattumalta, kun Maariankadulla sijaitseva taloyhtiö ei halunnut häiriötä tuottavaa " nakkikioskia" alakertaansa.

- Tässä vuonna 1826 rakennetussa talossa ei ollut kuin kaakeliuuni ja kylmä vesi kun aloitimme, Dennis muistelee.

Parin kuukauden remontin jälkeen 67-paikkainen ravintola avasi ovensa. Dennis paistoi pizzaa yhdessä libanonilaisen pizzakokki Samin kanssa ja vaimo Harriet tarjoili.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Vieläkin minua kiusoitellaan siitä, että vappuna 1975 täällä on saanut odottaa pizzaa 2,5 tuntia, Dennis nauraa.

Vakavasti ottaen Dennis ja Harriet Rafkin tekivät ensimmäiset viisi vuotta työtä vuorotta. Pariskunta hoiti pizzeriassa kaiken siivousta ja pyykinpesua myöten.

Denniksestä tullut brandi

Dennis on laittanut itsensä peliin koko kolmenkymmenen toimintavuoden ajan. Denniksen persoonan avulla myydyt pizzat tunnetaan ympäri Suomen, vaikka pizzerioita on vain Turussa ja Helsingissä. Kaarina tehtaassa valmistettavat ja ympäri maata myytävät pakaste- ja einespizzat sekä salaattikastikkeet ja bagelit ovat kasvattaneet tunnettavuutta.

Dennis Yhtiöt Oy on edelleen puhdas perheyritys, jonka liikevaihto on noin kuusi miljoonaa euroa ja se työllistää 55 vakituista ja 15 extratyöntekijää. Linnankadun pizzeria on kasvanut 150 paikkaiseksi ja kesällä lisänä on vielä 60 terassipaikkaa.

Dennis itse pyöräyttää edelleen pizzat tarpeen tullen ja häärikin vasta äskettäin keittiössä pizzaa paistamassa, kun ravintolan yllätti kiire.

- Tämä on kuin pyörällä ajo. Kun sen kerran oppii niin aina taitaa, Dennis hekottaa.

Dennis on kuitenkin jo päättänyt siirtää vastuuta lisää pojalleen Kim Rafkinille. Vakava sairaus pysäytti Denniksen tänä keväänä ja toipuminen ja hoidot vievät vielä aikaa. Mieli on kuitenkin valoisa ja tulevaisuuden suunnitelmia riittää, vaikka herkkusuuna tunnettu mies joutuukin rajoittamaan ruokavaliotaan.

Ominaista Dennikselle on uuden kokeilu. Pizzeria on sydäntä lähellä, mutta aina on riittänyt puhtia kokeilla uutta. Dennis on tuonut Turkuun ensimmäisen ravintolalaivan, Le Piraten, jäätelöbaarit, aamun asti auki olleen down town-ravintolan, idean taiteiden yön ravintolakadusta ja oman osuutensa kylpylähotelli Caribian luomiseen. Uudet ideat ovat tulleet ja menneet, mutta jo 30 vuotta samalta näyttänyt pizzeria pysynyt.

Seuraavan polven hän uskoo laajentavan liiketoimintaa, mutta hallitusti. Tampereelta on paikkaa katseltu, kun tamperelaiset ovat jo vuosikausia pyytäneet Denniksen pizzeriaa kaupunkiinsa.

Turun lippu korkealla

Syntyperäisenä helsinkiläisenä Dennis on aina liehuttanut Turun lippua korkealla sekä yrittäjänä että urheilumiehenä. Kymmenen vuotta omaa nimeään kantaneen, menestyksekkään käsipallojoukkueen johdossa vei voimia, mutta toi mainetta myös Turulle.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Dennis muutti 37 vuotta sitten Turkuun ja ei ole katunut muuttoaan päivääkään helsinkiläisten varoituksista huolimatta. Italiaan Denniksessä viittaavat vain liiketoimet, äidin suku on Helsingistä ja isän Viipurista.

Helsingissä Dennis on aina otettu hyvin vastaan. Huippuhetkiin kuuluu se, kun helsinkiläinen taksikuski neuvoi Denniksen seurueineen iltapalapaikkaa kysyttäessä pääkaupunkin parhaaseen pizzeriaan, joka oli tietysti mikäs muu kuin pizzeria Dennis Kansakoulunkadulla.

TS/<br />Harriet ja Dennis Rafkin avasivat Linnankadun pizzerian vappuna 30 vuotta sitten. Pizzoja teki keittiössä libanonilainen pizzakokki Sami.
TS/
Harriet ja Dennis Rafkin avasivat Linnankadun pizzerian vappuna 30 vuotta sitten. Pizzoja teki keittiössä libanonilainen pizzakokki Sami.