Uutiset

Ärhäkkä sairaalabakteeri leviää Suomessa

Tampere,
(STT)

Suomessa on levinnyt viitisen viime vuotta hyvin vastustuskykyinen sairaalabakteeri nimeltään ESBL. Viime vuoden aikana bakteeri aiheutti vakavia verenmyrkytyksiä 24:lle huonokuntoiselle potilaalle Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä, kertoo professori, ylilääkäri Ville Valtonen Husin infektiosairauksien klinikalta. Kuolleisuus verenmyrkytystapauksissa oli hieman yli kymmenen prosenttia.

Sairaalabakteeri aiheuttaa ongelmia useimmiten pitkäaikaishoidossa, kuten iäkkäillä vuodepotilailla. Suolistossa asuva bakteeri leviää ulosteen mukana esimerkiksi likaisista lakanoista omaisten ja hoitajien käsiin.

- Käsihygienia on ratkaisevan tärkeä, jotta tartuntaketju saadaan katkeamaan. Toinen keino on eristäminen, mutta siinä ongelmana ovat oireettomat kantajat. Joillekin potilaille bakteeri jää pysyväksi, Valtonen sanoo.

Valtonen toteaa, että ESBL-bakteerin saaminen pois Suomesta on vaikeaa, ellei mahdotonta. Nyt keskitytään siihen, että bakteerin leviäminen saadaan pysähtymään. ESBL:n yleistymisestä kertoi aamulla Aamulehti.