Talous

Fortumin omistajat saavat kevään jakautumisessa Neste Oilin osakkeita

Energiayhtiö Fortumin omistajat saavat osinkona yhden Neste Oilin osakkeen neljää nykyistä Fortumin osaketta kohti, kun uusi öljy-yhtiö eriytetään konsernista.

Neste Oil aloittaa pörssiyhtiönä kesäkuun alussa.

Valtio jää suuromistajaksi

Fortum suunnittelee lisäksi jäljelle jäävän noin 15 prosentin omistusosuuden kauppaamista kotimaisille yksityissijoittajille sekä suomalaisille ja kansainvälisille instituutiosijoittajille.

Valtio tulee omistamaan Neste Oilista niukan enemmistön eli 50,1 prosenttia, Fortum kertoi julkistaessaan jakautumissuunnitelman yksityiskohdat torstaina. Suunnitelma on vielä hyväksyttävä maaliskuun lopun yhtiökokouksessa.

Yhtiö syntyi fuusiosta

Fortum syntyi vuonna 1998, kun silloinen Neste Oyj ja ImatranVoima Oy ( IVO ) yhdistettiin.

Talousjohtaja Juha Laaksonen Fortumista sanoo, että jos yhtiökokouksen päätökset toteutuvat ovat uudet osakkeet osakkeenomistajien tilillä 18. huhtikuuta lähtien. Sen jälkeen jo toukokuussa on todennäköisesti myös nähtävissä, mille tasolle uuden yhtiön osakkeen arvo asettuu pörssitaipaleensa alussa.

- Tärkein tieto varmaan yhtiön omaisuuden jakamisessa on, että nykyiset Fortumin osakkeen omistajat eivät omista yhtään vähempää Fortumin osaketta kuin ennen jakoa. Ja sen lisäksi he saavat lisää Neste Oilin osakkeita.

- Osinko on joka tapauksessa merkittävä kun kun Fortum jakaa yhtiöstä toisen toimialan osinkoina 85 prosenttia, arvioi Laaksonen.