Uutiset

Lipposen seuraajan
tultava hallitukseen

Turun Sanomat, Helsinki

Puheenjohtaja Paavo Lipposen seuraajan sosiaalidemokraattien johdossa on tultava hallitukseen. Puolueen ministeriryhmän puheenjohtajan, valtiovarainministeri Antti Kalliomäen mielestä puoluekokouksen jälkeen "kaikki paikat ovat avoimia". Omasta halukkuudestaan Sdp:n puheenjohtajaksi Kalliomäki kertoo ensi kuussa.

Lipposen odotetaan ilmoittavan maaliskuun alussa vetäytyvänsä Sdp:n johdosta kesäkuun puoluekokouksessa. Mikäli näin käy, Kalliomäki nostaisi uuden puoluejohtajan hallitukseen.

- Minusta se on selkeä lähtökohta, Kalliomäki sanoo ja korostaa, että suurempikin remontti voi tulla hallitusryhmässä ja muissa sosiaalidemokraattien hallitsemissa politiikan johtotehtävissä.

- Minusta se on ihan selviö. Tuli kuka tahansa puheenjohtajaksi, puoluekokouksen jälkeinen lähiaika on aikaa, jolloin kaikki paikat ovat avoimia.

Hallitus ja hallituspuolueet ovat pitäneet kaksi vuotta yllä ylimääräistä viestiyhteyttä, kun Lipponen on ollut punamultaministeristön ulkopuolella.

- Se ei ole ongelma. Systeemi on pelannut, mutta se on teettänyt jonkin verran lisätöitä.

Sdp:n sisäinen kierrätys käynnistynee, jos puoluesihteeri Eero Heinäluoma valitaan puheenjohtajaksi, jolle tulisi raivata tila hallituksesta. Lisäksi Sdp saisi uuden puoluesihteerin.

Heinäluoman ministeriuran tieltä joutuisi väistymään joko sisäministeri Kari Rajamäki tai työministeri Tarja Filatov . Kierrätykseltä turvassa lienevät Kalliomäen lisäksi ulkoministeri Erkki Tuomioja , sosiaali- ja terveysministeri Sinikka Mönkäre , oikeusministeri Johannes Koskinen ja mahdollisesti sekä opetusministeri Tuula Haatainen että liikenne- ja viestintäministeri Leena Luhtanen.