Uutiset

Oikeus jätti tutkimatta
Lahtisen kiskontasyytteen

Helsingin käräjäoikeus on jättänyt tutkimatta lehdenkustantaja Urpo Lahtisen leskeä Maija-Liisa Lahtista vastaan nostetun kiskontasyytteen. Oikeuden mukaan valtionsyyttäjä Ritva Sahavirta ei saa laajentaa alkuperäistä kavallussyytettään niin, että kyse olisi myös törkeästä kiskonnasta.

Myös valtionsyyttäjän ajama syyte törkeästä kavalluksesta on vastatuulessa. Sveitsi on kieltänyt luovuttamiensa tietojen käytön sen ajamiseen. Käräjäoikeus käsittelee kavallussyytettä näillä näkymin maaliskuussa.

Kiskontasyytteen mukaan Maija-Liisa Lahtinen käytti hyväkseen Urpo Lahtisen sairautta ja sai tämän siirtämään varoja itselleen. Kavallussyytteen mukaan hän jätti kuolinpesän varoja ilmoittamatta miehensä kuoltua vuonna 1994. Jäämistöstä on epäilty kadonneen noin viisi miljoonaa euroa.

Käsittelemättä jääneen kiskontasyytteen mukaan teon uhri olisi ollut Urpo Lahtinen. Kavalluksesta olisivat kärsineet kuolinpesän edunsaajat: Urpo Lahtisen aiempi vaimo ja poika.

Urpo Lahtinen siirsi rahojaan Sveitsiin ennen kuolemaansa. Sveitsin viranomaiset ovat luovuttaneet Suomeen varoja koskevaa tietoa. He ovat kuitenkin kieltäneet tietojen käytön Maija-Liisa Lahtista vastaan, koska syyttäjän nyt esittämä näkemys tapahtumista eroaa paljon siitä, mistä alun perin piti olla kysymys.

Lahtisen jupakkaa on pyöritetty poliisissa ja syyttäjällä jo kymmenisen vuotta. Maija-Liisa Lahtisen asianajajan Marja Valpolan näkemyksen mukaan pohjimmiltaan on kyse perintöriidasta, jolle vaihtelevat rikossyytteet ovat antaneet lisävauhtia.

Valpolan mukaan pitkä ja vaiheikas prosessi on loukannut Maija-Liisa Lahtisen ihmisoikeuksia. Lahtinen aikoo valittaa asiasta Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen.