Puiden hävittäminen lisäsi tsunamin tuhovoimaa
Tropiikkiin matkaavat turistit haluavat majoittua rannalle, mieluiten vesirajan tuntumaan tai peräti veden päälle rakennettuun bungalowiin. Ennen tapaninpäivän tsunamia harva oli tullut ajatelleeksi, että se voisi olla hengenvaarallista.
Turistien toiveiden täyttämiseksi rannoilta on raivattu luonnolliset esteet, kuten puut. Puiden tuhoaminen, etenkin juurevien mangrovemetsien hävittäminen, lisäsi tapaninpäivänä hyökyaaltojen tuhovoimaa. Vesi pääsi vyörymään armottomalla voimalla rantaan.
Puut ja muu kasvusto ovat monin paikoin saaneet väistyä myös katkarapualtaiden tieltä, jotta turisteille riittäisi herkkuja. Samalla rannikkoalueita suojaavia koralleja on tuhottu.
Tuore YK-raportti esittää, että rannikkoalueille luotaisiin nyt luonnollisia puskurivyöhykkeitä ja uudet rakennukset pystytettäisiin aiempaa kauemmas rannasta.
Tällä viikolla Kenian Nairobissa julkistetun raportin mukaan jälleenrakennus- ja korjaustyöt tulevat maksamaan Aasiassa yli 10 miljardia dollaria eli 7,5 miljardia euroa. YK:n ympäristöohjelma Unep arvioi, että saattaa kestää kymmenisen vuotta ennen kuin työt on saatettu päätökseen.
Katkera läksy
Indonesian ympäristöministeri Rachmand Witoelar kertoi toimittajille Nairobissa, että hänen maansa sai katkeran muistutuksen mangrovemetsien tärkeydestä. Tsunami iski pahiten Indonesiaan: kuolleita on yli 236 000.
- Indonesiassa surmansa saaneet olivat rakentaneet talonsa sellaisille paikoille, missä olisi pitänyt kasvaa mangrovemetsää, ministeri sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.
Monissa osissa Kaakkois-Aasiaa mangrovemetsät on järjestelmällisesti hävitetty, jotta rannan tuntumaan voisi rakentaa katkarapualtaita, hotelleja, ravintoloita ja muita rakennuksia.
Myös Unepin pääjohtaja Klaus Töpfer korosti, että turvallisuusnäkökohdat pitää vastedes ottaa paremmin huomioon rakennusmääräyksissä ja infrastruktuurin rakentamisessa. Uhkana eivät ole vain hyökyaallot vaan myös myrskyt, tulvat ja muut rajut sääilmiöt.
Raportissa annetaan ymmärtää, että etenkin matkailuteollisuuden tulisi miettiä tarkkaan sitä, mihin hotelleja ja lomakyliä rakennetaan. Monissa tapaninpäivän katastrofin runtelemissa maissa turismi on hyvin tärkeä elinkeino.
Massiivinen PR-hanke
Thaimaan viranomaiset lennättävät ensi kuussa 1 400 matkanjärjestäjää ja toimittajaa maahan vakuuttumaan omin silmin siitä, että maa on toipunut tsunamista ja on taas valmiina ottamaan vastaan joukoittain ulkomaisia turisteja.
Laajan PR-kampanjan toivotaan houkuttelevan maahan ainakin kaksi miljoonaa ulkomaista matkailijaa huhti-syyskuussa.