Uutiset

Salon seudulla aletaan nyt miettiä peruspalvelujen seudullistamista

ULLA MATTSSON

Salon seutukunta vakuutteli valmiuttaan vastata sisäasiainministeriön kehitysjohtajan Ulla-Maija Laihon muotoilemaan ukaasiin: luokaa toimivia seudullisia peruspalveluita, muuten valtiovallan on puututtava kuntarakenteeseen.

- Hallituksen palvelurakennehanke patistaa kuntia eteenpäin. Maakuntaliittojen tehtäväksi tulee hankkia kunnilta selvitykset siitä, miten palvelut jatkossa järjestetään. Valtioneuvoston selvä viesti kunnille on: valitkaa! Ennalleen kaikki ei voi jäädä, Laiho evästi salonseutulaisia perjantaina.

Laiho vakuutti uskovansa salonseutulaisten vakaaseen pyrkimykseen tehokkaan seudullisen palveluverkon luomiseen. - Millään seudulla ei tietenkään näitä asioita voida hoitaa noin vain. Huomioon on otettava myös kansalaisten tunteet, ei pelkkiä tilastoja. Kotikunnan sijaan voitaisiin ehkä kuitenkin omaksua ajatus kotiseudusta.

Rohkeutta unohtaa kuntarajat

Salon kaupunginjohtaja Matti Rasila ei pitänyt asetelmaa aivan yhtä dramaattisena. - Ei tässä ole valinnasta kyse, vaan luonnollisesta etenemisestä. Paljon hyvää on jo saatu aikaan yksittäisissä asioissa ja samalla tahtotila laaja-alaisempaan. Nyt nähdään, onko meillä rohkeutta unohtaa isojen peruspalvelujen kohdalla kuntarajat.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Valtioneuvosto jakoi torstaina 8,9 miljoonaa euroa aluekeskus- ja kaupunkiohjelmien toteuttamiseen. Salon seutu sai 200 000 euroa, Turun seutu 300 000, Vakka-Suomi 160 000, Forssan seutu 80 000 ja Rauman seutu 140 000. Raaseporin kehitysohjelma sai 52 000 euroa. Seutukunnat joutuvat pistämään pottiin toisen mokoman.

Salon seutu jo siivilöimässä

Salon seudulla seudulla on jo saatu aikaan ensimmäinen seutusopimus ja seutuhallinto, joka toteutettiin kehittämiskeskusta uudelleen organisoimalla.

- Kuntapalveluosaston organisointi on vielä kesken. Kunnat ovat parhaillaan antamassa selvityksiä siitä, mitä palveluja niiden mielestä voitaisiin seudullisesti järjestää. Kun meillä on tämä tieto, voimme valita yksikölle sopivan päällikön, selittää Salon seudun kehittämiskeskuksen johtaja Rikumatti Levomäki. Lausunnot pitäisi antaa maaliskuun alkupuolella.

Kuntien linjausten pohjalta luodaan myös uusi seudullinen strategia.

Levomäki uskoo vahvasti, että aluekeskusohjelma on ollut hyvää harjoitusta yhteistyön luomisessa. - Nyt saadaan iso mylly päälle.

Ensimmäinen koko vaalikauden "seutuvaltuusto ja -hallitus" voivat ryhtyä toimeen. Valtuuston ensimmäinen kokous on huhtikuussa. Vanhan hallituksen puheenjohtaja Juhani Nummentalo (kok) toivoi, että yhteistyöstä päästäisiin nyt toimintaan, kun kuntapalveluyksikkö saadaan täyteen vauhtiin

- Nyt ollaan taitekohdassa, jossa nähdään, mitä tuleman pitää. Nyt pitäisi saada aidosti tarpeita esiin ja käydä avointa keskustelua myös elinkeinoelämän kanssa, Nummentalo esitti.

Alustavan toimintasuunnitelman mukaan keskitytään yhteisten sähköisten palvelujen luomiseen, reuna-alueiden toiminnan tukemiseen, seudulliseen hyvinvointiohjelmaan, joka valmistuu toukokuussa sekä uutena alueena ympäristöalan seudulliseen kehittämiseen.

Myös E18 -tien hyödyntämiseen viritellään yhteisiä markkinointiponnistuksia.