Talous

Tähti-Baari on luopunut vain klimppisopasta

TS/Timo Jerkku<br />Hilda Tolmunen tunnustaa hiukan häpeillen, että Tähti-Baariin on tullut hankituksi mikroaaltouunikin. Hän kiirehtii kuitenkin lisäämään, ettei sitä paljon käytetä.
TS/Timo Jerkku
Hilda Tolmunen tunnustaa hiukan häpeillen, että Tähti-Baariin on tullut hankituksi mikroaaltouunikin. Hän kiirehtii kuitenkin lisäämään, ettei sitä paljon käytetä.

Jukka Vehmanen

On turha odottaa, että turkulainen Tähti-Baari muuttaisi nimensä Star Bariksi ja koruttoman nostalgisen sisustuksensa mannermaiseksi. Tai että pizzat ja wrapsit syrjäyttäsivät sen ruokalistalta pinaattikeiton, lihapullat, kesäkeiton ja kaalilaatikon.

Tähti-Baari on piikki niiden ravintolagurujen kalakeitossa, jotka väittävät, että ravintolan konseptia pitää nykyään muuttaa vuoden välein. Se on osoitus myös siitä, että suuret ravintolaketjut eivät välttämättä onnistu haalimaan itselleen joka kadun kulmaa ja koko syövää kansaa alati muuttuvilla metkuillaan.

Vaikka välillä siltä näyttääkin.

Tähti-Baarin toimitusjohtaja Hilda Tolmunen ,76, on luottanut omaan linjaansa pian jo 40 vuotta eikä aio siitä luopua.

- Muita ei saa matkia, sanoo Tolmunen, jonka linjaan kuuluu se, että kaikki tarjottava kotiruoka on alusta loppuun ravintolassa itse ja hyvin tehtyä. Olutta ei tarjota kuin ruokailijoille.

Kaikessa muussa Hilda Tolmunen luottaa henkilökuntaansa, mutta ostot hän pitää tiukasti edelleen omissa hyppysissään, jotta valittu linja ei lipsu. Hän nauraa tehneensä raaka-ainekauppaa jo niin pitkään, että tietää, miten tavaran saa riittävän edulliseen hintaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Oikeastaan ainoa, mistä Tähti-Baari on aikansa alusta joutunut luopumaan on klimppisoppa. Vielä 1970-luvun alussa se oli Tähti-Baarin bravuuri. Enää se ei turkulaisille maita.

Huoltako tuosta, kun Tähti-Baarin pöytiin kannetaan päivän aikana muita ruokia yli 200 annosta.

-Borssikeittokin meni viimeksi kuin kuumille kiville.

Ketjujen osuus noin 20 prosenttia

Tolmunen muistaa, että hänen aloittaessaan vuonna 1966 Turussa oli yli 50 ruokabaaria. Nyt niitä saa hakemalla hakea. Tolmunen pohtii, että asiakkaita ovat vieneet ennen kaikkea toimipaikkaruokalat ja teolliset valmisruoat.

Hotelli- ja ravintolaliiton tutkimuspäällikön Heikki Lankisen mukaan ravintolaketjujen markkinaosuus on noussut, mutta vain lievästi. Hän arvioi, että ketjujen osuus on nykyään noin 20 prosenttia.

- Kyllä tilaa löytyy aina yksityiselle toimijalle, jolla on ammattitaito ja osaaminen hallussaan. Pienen yrittäjän valttina on toiminnan joustavuus, mutta suurtuotannon edut puuttuvat.

Turun keskustassa lukuisia ravintoloita pyörittävän TOK:n toimialajohtajan Jyrki Valanteen mukaan ketjun vahvuus on siinä, että se pystyy siirtämään tietotaitoa ja osaamista paikasta toiseen. Myös tavaranhankinnassa syntyy suuria määriä hankittaessa omat etunsa.

Kun Hamburger Börsin keittiö valmistaa ruoat moneen muuhunkin TOK:n ravintolaan, työntekijöiden työpanos tulee hyödynnettyä tehokkaammin.

- Ei tule niin paljon luppoaikaa.

Valanteen mukaan olennaisinta ravintolan pärjäämisen kannalta on ennen kaikkea sijainti. Tosin julkkiskokit pystyvät pyörittämään ravintolaa hieman syrjäisemmässäkin paikassa.

Ja Tähti-Baari pärjää perinteellään Puutarhakadulla.

Valanne uskoo, että yksityisille pienille ravintoloille löytyy Turusta jatkossakin oma paikkansa.

- Nehän ovat alan rikkaus ja luovat monipuolisuutta.

Silti Valanne ei itse lähtisi perustamaan omaa ravintolaa Turkuun.

- No en lähtisi. Aika on opettanut, hän nauraa.

Perhe-Baarikin palasi takaisin

Aika on opettanut Hilda Tolmustakin. Silti hän olisi valmis perustamaan täysin samanlaisen Tähti-Baarin vaikka uudestaan, jos olisi vielä nuori tyttö.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Nyt hän kuitenkin odottelee, josko lapsenlapsista Tähti-Baarin jatkajiksi, kun omilla lapsilla on jo omat ammattinsa.

Seitsemän ruokapaikkaa Turkuun perustanut Hilda Tolmunen on luopunut muista ruokapaikoista työn jatkajan puuttuessa. Pitopalvelua hän pitää edelleen. Kaskenkadun ruokapaikan ja Perhe-Baarin hän on antanut vuokralle.

Erityisen iloinen Hilda Tolmunen on siitä, että hänen ensimmäiseksi perustamansa Perhe-Baari on ottanut vanhan nimensä takaisin oltuaan välillä lounaskahvila.

- Itse minä ehdotin, ettei sitä nimeä kannata unohtaa. Sehän kertoo ihmisille paljon.

TS/Timo Jerkku<br />Tähti-Baarissa on viikoittain vaihtuva ruokalista, jolta voi löytää vaikkapa vispipuuroa.
TS/Timo Jerkku
Tähti-Baarissa on viikoittain vaihtuva ruokalista, jolta voi löytää vaikkapa vispipuuroa.
TS/Timo Jerkku<br />Tähti-Baarin nimen on keksinyt Hilda Tolmusen tytär.
TS/Timo Jerkku
Tähti-Baarin nimen on keksinyt Hilda Tolmusen tytär.