Uutiset

Hallitus ei luvannut purkaa
EU-työvoiman siirtymäaikaa

LEHTIKUVA/STR<br />Ministeriaitiossa vastausvuorossa valtiovarainministeri Antti Kalliomäki.
LEHTIKUVA/STR
Ministeriaitiossa vastausvuorossa valtiovarainministeri Antti Kalliomäki.

- Onko yhtään ministeriä, joka suoraan sanoisi, että tämä on virhe ja tämä korjataan, kansanedustaja Liisa Jaakonsaari (sd) maanitteli eduskunnan kyselytunnilla torstaina, mutta huonolla menestyksellä.

Hallitus ei suostu tunnustamaan ainakaan vielä, että esimerkiksi virolaisten työskentelyä Suomessa rajoittava kahden vuoden siirtymäaika pitäisi purkaa.

Työministeri Tarja Filatov (sd) vastasi, että hallitus arvioi asiaa vasta, kun kaikki tarpeelliset selvitykset on tehty.

Arvostelijoiden mielestä vajaan vuoden voimassa ollut työvoiman vapaata liikkumista uusista EU-maista rajoittava siirtymäaika on osoittautunut täysi epäonnistuneeksi. Normaalien työsuhteiden sijasta työntekijöitä tuotetaan vuokrausfirmojen kautta. Bulvaanit hyötyvät ja talousrikollisuus kasvaa.

- Hallitus vain pitkittää ongelmien olemassaoloa, Anne Holmlund (kok) sanoi.

Jaakonsaaren mielestä hallituksella oli asiassa "asennevamma" alusta lähtien. Maahanmuuttoa liioiteltiin ja rajoituksilla ärsytettiin uudet EU-maat. Osmo Soininvaara (vihr) varoitteli, että nyt jo syntymään päässeet huonot käytännöt saattavat jäädä pysyviksi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Selvitysten puolesta puhunut Filatov vetosi siihen, että myös Ruotsissa vuokratyövoiman käyttö näyttää lisääntyneen, vaikka siellä ei ole rajoitettu työvoiman maahanmuuttoa samalla tavalla. Filatovin mielestä on saatava pitävä tieto siitä, johtuuko ulkomaisen vuokratyövoiman käytön lisääntyminen tästä siirtymäajasta vai onko taustalla työmarkkinoiden muuttuminen.

Työsuhdematkalipun toteutus jäi epäselväksi

Yhtä epäselväksi jäi se, toteutuuko ns. työsuhdematkalippu jossain vaiheessa. Erkki Pulliainen (vihr) muistutti, että hallitus on luvannut edistää asiaa. Liikenne- ja viestintäministeri Leena Luhtanen (sd) lupasi ottaa asian jälleen esille hallituksen budjettineuvotteluissa.

Valtiovarainministeri Antti Kalliomäki (sd) varoi kuitenkin antamasta pienintäkään lupausta. Päinvastoin hän ärähti työsuhdematkalippua haikaileville kansanedustajille, että tulisipa vaihteeksi sellaisia esityksiä, joihin ei tarvittaisi lisää rahaa valtiolta.

Työsuhdematkalipussa ajatuksena on tukea verotuksella järjestelyä, jossa työnantaja tarjoaa osittain kustannettuna luontoisetuna työntekijälleen matkalipun kodin ja työpaikan välisiä matkoja varten.