Uutiset

Palestiinaan uudistusmielinen hallitus

EPA<br />Palestiinalaisten parlamentti hyväksyi torstain istunnossaan Ramallahissa pääministeri Ahmad Qurein uuden hallituksen ministerilistan.
EPA
Palestiinalaisten parlamentti hyväksyi torstain istunnossaan Ramallahissa pääministeri Ahmad Qurein uuden hallituksen ministerilistan.

Pääministerikandidaatti Ahmad Qurei sai hallituksensa läpi palestiinalaisten parlamentissa viimein torstaina, kun Jasser Arafatin kauden poliitikot oli poistettu ministerilistalta. Kiista vaati myös presidentti Mahmud Abbasin puuttumista peliin ennen kuin nimilista hyväksyttiin selvin numeroin.

Hallituksen 24:stä ministereistä peräti 17 on kokonaan uusia nimiä. Leimallista hallitukselle on sen teknokraattisuus, sillä vain kaksi ministeriä, pääministeri Qurei ja entinen ulkoministeri, uusi varapääministeri Nabil Shaath , ovat vaaleilla valittuja palestiinalaisen lakiasäätävän neuvoston jäseniä.

Sen sijaan 13:lla ministerillä on tohtorin tutkinto ja mukana on myös lakimiehiä ja insinöörejä.

Qurein alkuperäiseltä listalta poistui ainakin seitsemän poliitikkoa, jotka olivat saaneet asemansa korruptoineeksi koetulla Arafatin kaudelle. Näkyvin heistä lienee pääneuvottelija Saeb Erekat , joka kieltäytyi uudesta hallituspaikasta.

- Hallituksen kokoonpano on merkittävä edistysaskel. Toivon, että se keskittää energiansa palestiinalaisten instituutioiden ja yhteiskunnan uudistamiseen, kommentoi merkittävä palestiinalaisparlamentaarikko Hanan Ashrawi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Uskon, että uusi hallitus voi olla positiivinen siirto, jos sen politiikka eroaa edellisen hallituksen politiikasta ja jos se kannustaa palestiinalaisia parempiin suhteisiin Israelin kanssa, totesi puolestaan Israelin ulkoministeri Silvan Shalom .

Abbasin väliintulo aukaisi takalukon

Hallituksen raskaaseen sarjaan kuuluvat muun muassa siviiliministeri Muhammad Dahlan , sisäministeri Nasir Jussuf , valtiovarainministeri Salam Fajad ja ulkoministeri Nasir al-Kidwa .

  Jussufilla ja Dahlanilla on keskeinen rooli, kun keskenään kilpailevia palestiinalaisten turvallisuusjoukkoja uudistetaan ja militanttien väkivalta yritetään lopettaa.

Yhdysvaltojen tukeman valtiovarainministeri Fajadin työsarkana on korruption kitkeminen palestiinalaishallinnosta.

Hallituskiista päättyi käytännössä myöhään keskiviikkona, kun hallitseva Fatah-liike, jonka uudistusmielinen siipi aloitti kiistan maanantaina, hyväksyi ministerilistan.

Kiistan voittajaksi nähty, uudistuksia vaalikampanjassaan luvannut presidentti Mahmud Abbas vaati tuolloin pisteen panemista kiistalle Fatah-lähteiden mukaan.