Uutiset

EU ei kiellä natsisymboleja

MAIJA LAPOLA

EU-tasolla ei kielletä natsisymboleja tai muiden vastaavien merkkien käyttöä. EU:n oikeusministerit käsittelivät asiaa valmistellessaan puitepäätöstä rasismin ja muukalaisvihan kieltämisestä torstaina Brysselissä.

- Symbolit aiheuttavat kansallisesti niin paljon erimielisyyttä, että erillisestä kiellosta päätettiin luopua, oikeusministeri Johannes Koskinen (sd) totesi.

Puitepäätösehdotuksen mukaan jokaisen maan on varmistettava, että kiihotuksesta syrjintään, rotuvihaan ja väkivaltaan levittämällä tai jakamalla julkisesti kirjoituksia rangaistaan. Rangaistavaksi vaditaan myös sotarikosten ja joukkotuhojen puolustelu, kieltäminen ja vähättely. Erillinen pykälä koskee toisen maailmansodan jälkeen Nürnbergin sotarikostuomioistuimessa annettuja päätöksiä.

Puheenjohtajamaa Luxemburgin ehdotuksen mukaan kohtaan olisi lisätty maininta "symboleja levittämällä". Jokainen jäsenmaa voi tehdä kuitenkin lainsäädäntöönsä tarkempia määräyksiä ja siten kieltää symbolit halutessaan.

Symbolien kieltämistä olisi kannattanut muutama maa. Saksassa, jossa natsisymbolit on kielletty, vastusti aiheen ottamista puitepäätökseen, koska lainkäytön soveltaminen olisi tuottanut ongelmia. Symbolit esiintyvät tiheään uusnatsien mielenosoituksissa.

Liettua ja Latvia olisivat halunneet kieltää myös sirpin ja vasaran.

- Juutalaisvastaisuus on kriminalisoitu Suomessa, mutta meillä ei ole perinnettä kieltää yksittäisiä merkkejä. Siitä on huonoja kokemuksia 1930-luvulta, kun punapaitojen käyttö kiellettiin, Koskinen huomautti.

Suomessa on Koskisen mukaan olennaista, onko toiminta moitittavaa ja ihmisoikeuksia polkevaa.