Uutiset

Marsista löydettiin pöly- ja tuhkakerroksen alta jäämeri

TS/ESA<br />Yksi veden uurtamista Marsin kanjoneista on Reull Vallis. Kuvan alue on läpimitaltaan 100 kilometriä. Kuvan on ottanut Mars Express 275 kilometrin korkeudesta. Nyt tiedemiehet kertovat löytäneensä Marsista myös jäätä.
TS/ESA
Yksi veden uurtamista Marsin kanjoneista on Reull Vallis. Kuvan alue on läpimitaltaan 100 kilometriä. Kuvan on ottanut Mars Express 275 kilometrin korkeudesta. Nyt tiedemiehet kertovat löytäneensä Marsista myös jäätä.

Eurooppalaisen avaruusluotaimen havainnot viittaavat siihen, että Marsin pinnan alla päiväntasaajan tuntumassa saattaa sijaita suuri jäämeri.

Euroopan avaruusjärjestön Esan Mars Express -luotain, joka parhaillaan kiertää Punaista planeettaa, otti toistaiseksi julkaisemattomat kuvat viime vuonna.

Tiedemiehet sanovat, että veden tai jään olemassaolo lisäisi merkittävästi mahdollisuutta, että Marsista voisi löytyä myös mikroskooppista elämää.

Asiantuntijoiden kesken on jo pitkään elänyt teoria, että Marsissa on joskus ollut vettä, ja Nasan Mars Rovers -luotaimen keräämät tiedot näyttävät äskettäin vahvistaneen sen. Mutta useimmat tiedemiehet uskoivat, että vesi haihtui ilmakehään jo planeetan historian alussa.

- Asian ydin on siinä, että jää on hyvin nuorta. Se näyttää yhä olevan siellä, pöly- ja tuhkakerroksen alla. Kuvissa näkyy jäälaattoja, jotka muistuttavat merkittävästi Maan napa-alueiden jäämuodostumia, brittiläisen Open Universityn John Murray kertoi uutistoimisto AP:lle puhelinhaastattelussa.

Murrayn työryhmän tutkielmassa, joka oli määrä julkaista tiedejulkaisu Naturen 17. maaliskuuta ilmestyvässä numerossa, selostetaan havaintoja seikkaperäisesti.

Vesilähde pinnan alla

Jään uskotaan muodostuneen viisi miljoonaa vuotta sitten - geologisessa mielessä vain silmänräpäys - vesimassan pinnalle, joka vastaa kooltaan Pohjanmerta.

Vesilähteen arvellaan sijainneen Marsin pinnan alla. Planeetan ytimen lämmittämä vesi syöksyi pinnalle Cerberus Fossaen halkeamista. Vesi kerääntyi laajalle alueelle, joka on noin 800 x 900 kilometrin kokoinen ja 45 metrin syvyinen.

- Jos siellä oli lämpimiä, vetisiä kohtia, siellä olisi voinut kehittyä elämää. Tätä paikkaa on vielä tutkittava, Murray sanoi.