Uutiset

Työttömyys uhkaa
Kiinan vakautta

Kirsti Pohjonen

On olemassa yksi Kiina, mutta kaksi eri järjestelmää. Nyky-Kiinalla on kahdet kasvot. Eduskunnan lisärakennuksen auditorioon kerääntyi torstaina pari sataa poliittista päättäjää ja ulkopolitiikan tuntijaa kuulemaan, mitä kaksi kiinalaista professoria kertoi maansa kehityksestä.

Kiinan talouden kasvuvauhti 25 vuoden aikana on ollut huimaa. Professori Hu Angang Pekingistä Qinghua-yliopistosta muistutti, että Kiinan bruttokansantuote kasvoi vuodesta 1978 vuosittain keskimäärin 9,3 prosenttia.

Talouden suotuisat tuulet ovat merkinneet monella alueella edistystä. Yleinen elintaso on kohentunut, kiinalaisten elinikä on pidentynyt ja lukutaidottomuus saatu painetuksi alle 10 prosenttiin. Suurissa kaupungeissa, kuten Pekingissä ja Shanghaissa, vauraus tuntuu.

Se toinen Kiina elää elämäänsä maaseudulla, siellä väestö kärsii köyhyydestä.

- Puolet väestöstä kuuluu vähätuloisiin, Hu sanoi.

Toimet köyhyysongelman pienentämiseksi tehosivat 1990-luvun lopulle asti. Sitten myönteinen kehitys lähes pysähtyi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Koko Kiinan mitassa pahimmiksi ongelmiksi professori Hu listasi kasvavat tuloerot, syvenevän kuilun maaseudun ja kaupunkien välillä, heikon tai olemattoman sosiaaliturvan ja työttömyyden.

Hurja taloudellinen kasvu sysää liikkeelle rakenteellisia muutoksia. Ihmiset muuttavat maalta kaupunkeihin. Työttömyys lisääntyy. Pulmia ei helpota, että työttömyysturva on Kiinassa hyvin puutteellinen. Hun mukaan työttömyys uhkaa pahasti sekä maan sosiaalista että poliittista vakautta.

Neljäsosa kiinalaisista ilmoittaa, että paikalliset viranomaiset ovat kohdelleet huonosti jotakuta perheestä. Pekingin yliopiston professori Shen Mingming nosti Kiinan epäkohtien joukkoon korruption.

Kiinan uudistusten huonoimmiksi puoliksi kansalaiset nimeävät Shenin mukaan korruption ohella moraalisten arvojen laskun ja ympäristötuhot. Kaikesta tästä huolimatta kiinalaiset suhtautuvat muutoksiin pääosin myönteisesti ja odottavat paljon taloudelliselta kehitykseltä. Lähes puolet väestöstä uskoo rikastuvansa viiden vuoden aikana.