Talous

Tappiollinen Benefon kasvatti myyntiään

PEKKA HAKANEN

Paikannuslaitteita ja -järjestelmiä valmistavan Benefonin tappioputki ei ota katketakseen. Velkasaneerauksessa olevan salolaisen telematiikkayhtiön liikevaihto kuitenkin kasvoi vuoden viimeisellä neljänneksellä 5 prosentilla edellisestä neljänneksestä.

Viimeisellä neljänneksellä yhtiön 1,9 miljoonan euron liikevaihdosta yli 90 prosenttia tuli telematiikkatuotteista. Koko vuonna liikevaihtoa kertyi reilut 7 miljoonaa euroa.

Liiketulos pysyi yhä tukevasti miinuksella. Liiketappio kasvoi viimeisellä neljänneksellä 0,8 miljoonaan euroon. Benefonin mukaan tappion syvenemisen syynä oli osakeantiin liittyvät kulut. Koko vuonna liiketulos oli ennen kertaluontoisia eriä reilut 3 miljoonaa euroa pakkasella.

Onnistuneen osakeannin myötä yhtiön tase on kuitenkin tervehtynyt. Omavaraisuusaste nousee jo noin 30 prosenttiin, jos mukaan lasketaan pääomalainat. Korollista nettovelkaa yhtiöllä oli vuoden lopussa reilut 1,1 miljoonaa euroa.

Antien myötä Benefonin tiukka kassatilanne on parantunut. Tilikauden lopussa likvidejä varoja oli noin 1,4 miljoonaa euroa, josta 0,3 miljoonaa oli tosin pantattu.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Nykyisellä tappiotahdilla Benefonin varat eivät kestä kuin kesään saakka. Toisaalta yhtiö näkee jo valoa tulopuolella. Liikevaihto kipusi viime vuonna neljännes neljännekseltä. Maksuvalmiuden paranemisen ja saneerauksen myötä Benefonille onkin edellytyksiä saada myynti kunnolla vauhtiin.

Yhtiön oman ilmoituksen mukaan sillä onkin selkeästi vuodentakaista enemmän asiakassitoumuksia. Myös asiakkaiden aktiivisuus on lisääntynyt, mikä on näkynyt lisääntyneinä tarjouspyyntöinä. Jos yhtiö saa myyntitulot kasvuun, niin talous voi olla nopeasti tasapainossa, sillä Benefon on tehokkaasti karsinut menojaan. Yhtiö käykin taistelua kelloa vastaan.

Benefonin palveluksessa oli vuoden viimeisellä neljänneksellä keskimäärin 86 henkeä, joista pääosa oli osan aikaa lomautettuna.