Uutiset

Afganistanin
talvi
tappanut satoja

Afganistanissa poikkeuksellisen kylmä talvi on vaatinut satojen ihmisten hengen, kertovat avustusjärjestöt. Järjestöjen mukaan ankara talvi on lisäksi vaikeuttanut arviolta 28 000 ihmisen elämää syrjäisillä vuoristoseuduilla.

Jopa 150 lasta on kuollut kylmyydestä johtuviin sairauksiin, kertoi kansainvälinen avustusjärjestö torstaina. Catholic Relief Services -avustusjärjestön lääkäriryhmä kiersi kyliä Ghorin maakunnassa Keski-Afganistanissa. Lääkäreiden raportin mukaan ainakin 140-150 lasta on kuollut, suurin osa keuhkokuumeeseen. Useimmat lapsista olivat alle viisivuotiaita.

Ghorin maakunnan paikallishallinto on vahvistanut 136 ihmisen kuolleen. Afganistanin terveysministeriön mukaan koko maassa on kuollut 370 ihmistä, joista 211 on lapsia. Avustusjärjestöt kuitenkin muistuttavat, että lumien saartamilla alueilla kuolonuhreja voi olla huomattavasti lisää.

- Useita satoja lapsia saattaa olla kuollut, CRS:n Länsi-Afganistanin johtaja Paul Hicks sanoi torstaina.

CRS:n mukaan kylien lapset kärsivät lisäksi pahasta anemiasta. Alle viisivuotiaista noin 10-20 prosenttia kärsii myös aliravitsemuksesta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Hicksin mukaan vuoristokylissä on huutava pula polttoaineesta, ruoasta ja lääkkeistä. Avustusjärjestöt kuten YK:n ruokaohjelma WFP ovat lähettämässä ruokakuljetuksia maaseudulle, mutta niitä ei saada perille lumen vuoksi. Yhdysvaltain sotilasjoukot ovat valmistautumassa pudottamaan ruokaa eristyksissä oleville alueille lentokoneista.

Lumen jälkeen uhkaa tulva

WFP varoitti lisäksi torstaina suurtulvista Afganistanissa, kun ennätyspaksut lumihanget alkavat sulaa.

- Työskentelemme jo sulamisvesistä aiheutuvan tulvariskin varalta. Yritämme paikallistaa alueet, jotka saattavat jäädä eristyksiin, mikäli tulvivat joet rikkovat sillat, kertoi WFP:n maajohtaja Charles Vincent uutistoimisto AFP:lle.

- Jos lumi sulaa nopeasti, se voi merkitä katastrofia, hän jatkoi.

Afganistan kärsii ankarimmasta talvesta kymmeneen vuoteen. Lunta on tuiskuttanut rajusti jopa alueilla, missä lunta ei olla nähty 25 vuoteen. Mikäli säät lämpenevät tavanomaiseen tapaan nopeasti maaliskuussa, lumimassan sulaminen voi johtaa valtaisiin tulviin.