Lankapuheluiden kilpailu vie kännykkäyhtiöiltä 70 miljoonaa
JUSSI KÄRKI
Rajun kilpailun runtelemat matkapuhelinoperaattorit menettävät lähes 70 miljoonaa euroa, kun soittaminen lankapuhelimesta kännykkään avautuu kilpailulle ja halpenee maaliskuun alussa. Lankapuheluiden hinnat laskevat 30-50 prosenttia, liikenne- ja viestintäministeriö arvioi.
Kuluttajien lisäksi rahansiirrossa voittaa 37 paikallisen puhelinyhtiön Finnet-liitto, joka on ajanut voimakkaasti uutta lakia. Ennen lakimuutosta matkapuhelinoperaattori sai hinnoitella lankaverkosta omiin liittymiinsä soitetut puhelut.
- Matkapuhelinoperaattorit ovat käyttäneet tilannetta oman taloutensa paikkaamiseen ja ovat pystyneet tarjoamaan omille asiakkailleen puheluita alihintaan, Finnet-liiton toimitusjohtaja Seppo Toivonen sanoo.
- Lakimuutos tervehdyttää myös kännykkäpuhelujen hintoja, hän uskoo.
Viestintävirasto saa samalla oikeuden asettaa hintakaton operaattorien välisille yhteyksille. Tähän asti virasto on voinut vain ilmoittaa, onko yhdysliikennehinta kohtuullinen vai ei.
TeliaSonera Finland on laskenut, että yhtiö menettää muutosten takia kilpailijoilleen noin 30 miljoonaa euroa vuodessa. Se on täsmälleen sama summa, joka yhtiön on säästettävä henkilökuluistaan. Yhtiö ilmoitti helmikuun puolivälissä 650 työntekijän yt-neuvotteluista.
"Asiakkaat eivät tee helpolla sopimuksia"
Lakimuutos ajaa myös Saunalahtea lankapuhelinbisnekseen. Matkapuhelimiin ja laajakaistoihin keskittynyt yhtiö tarjoaa lankapuhelinasiakkaille soittosopimusta kovilla alennuksilla. Jos Saunalahti saa "kohtalaisesti" sopimusasiakkaita, lakimuutoksella ei ole yhtiölle merkittävää tulosvaikutusta.
- Mikäli asiakkaat eivät tee sopimuksia, tilanne jää ennalleen, Saunalahden myyntijohtaja Pasi Vanninen muistuttaa.
Kuluttajat hyötyvät hinnan alennuksista vain tekemällä sopimuksen valitsemansa yhtiön kanssa tai näppäilemällä puhelinnumeron eteen operaattorin numeron. Puhelinyhtiöt ovat jo aloittaneet suuret markkinointikampanjat hankkiakseen asiakkaita. Vastaava tilanne oli 1990-luvulla, kun ulkomaan puhelut vapautuivat kilpailulle.
- Kokemuksiemme mukaan asiakkaat eivät tee kovin helpolla sopimuksia, mobiilipalveluita tarjoavan Finnet Oy:n toimitusjohtaja Matti Makkonen sanoo.
Lankapuheluiden kilpailusta ei odoteta samanlaista ryntäystä kuin kännykkäliittymien vaihdosta, kun numeron siirrettävyys toteutui heinäkuussa 2003. Noin miljoona soittajaa on jo vaihtanut kännykkäliittymäänsä.
Kiinteä verkko on ollut pitkään hiipuvaa liiketoimintaa. Lankapuheluiden määrä laski 22 prosenttia vuonna 2003. Samalla puheluiden hinnat ovat lähteneet jyrkästi eri suuntiin: lankapuheluiden ylöspäin ja matkapuheluiden sekä laajakaistaliittyminen alaspäin.
- Lankapuhelinliikenne on vähentynyt, joten hintoja ei ole voitu laskea samaan tahtiin kuin mobiilipuolella, Finnet Oy:n Matti Makkonen sanoo.