Uutiset

Tuhoalueella kotinsa menettäneet
kyläläiset vaativat vihaisina apua

LK/AFP<br />Oudkan on yksi tiistaina kadonneista kylistä. Iranilaisnainen kantoi jäljelle jäänyttä omaisuuttaan talojen raunioilla.
LK/AFP
Oudkan on yksi tiistaina kadonneista kylistä. Iranilaisnainen kantoi jäljelle jäänyttä omaisuuttaan talojen raunioilla.

Iranin maanjäristyksestä eloonjääneet odottivat keskiviikkona apua raunioituneisiin kyliinsä. Vihaiset väkijoukot katkaisivat maantien Islamabadissa ja pyrkivät pysäyttämään avustuskuljetuksia. Silminnäkijöiden mukaan he myös kivittivät ohi ajaneita autoja.

- Lapseni paleltuvat kuoliaiksi. Te haluatte tappaa maanjäristyksestä hengissä selvinneet, huusi mielenosoittajien joukossa seissyt nainen.

Lisäksi parikymmentä miestä yritti estää sisäministeri Abdolvahed Mousavi-Larin pääsyn tuhoalueelle makaamalla saattueen reitillä. Sisäministeri pääsi jatkamaan matkaansa vasta, kun poliisi oli pakottanut mielenosoittajat nousemaan maasta.

- Perheille ei saatu eilen tarpeeksi apua, ennen kaikkea telttoja, Mousavi-Lari myönsi vieraillessaan keskiviikkona Zarandin läheisyydessä.

Ihmiset joutuivat yöksi taivasalle

Jälkijäristykset pitivät ihmiset taivasalla eri puolilla Kaakkois-Irania. Monet joutuivat viettämään yönsä ulkona myös sen takia, että heidän kotinsa tuhoutui tiistaina maan vavahdellessa 6,4 richterin voimakkuudella. Teltoista oli pulaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Valtionradion lainaaman sairaalalähteen mukaan kuolonuhrien määrä kasvoi 530:een raivaustöiden edetessä. Paikalliset viranomaiset ilmoittivat puolestaan kuolleiden määräksi 450.

Surmansa saaneita saattaa olla kuitenkin tätä enemmän, ehkä 550, muttei enempää, arvioitiin Iranin sisäministeriöstä. Lisäksi sadat loukkaantuivat ja tuhannet menettivät kotinsa.

Esimerkiksi Houdkanin kylään saatiin toimitettua majoitusapua muttei juurikaan muuta. Houdkanin kukkuloita peittivät kymmenet vihreät ja valkoiset teltat, joista kuhunkin oli ahtautunut kaksi tai kolme perhettä.

Vaikeat sääolot vaikeuttivat edelleen avustus- ja raivaustöitä. Sateen odotettiin jatkuvan torstaihin saakka.

Bush tarjosi apua järistysalueelle

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush esitti keskiviikkona surunvalittelunsa Iranin maanjäristyksen uhrien omaisille ja tarjosi apua järistysalueelle.

- Presidentti esittää vilpittömät surunvalittelunsa Amerikan kansan puolesta maanjäristyksen aiheuttaman kuoleman ja tuhon vuoksi. Yhdysvallat on valmis auttamaan Iranin ihmisiä. Olemme yhteydessä Iranin hallitukseen tarjotaksemme konkreettista apua, Valkoisen talon välittämässä lausunnossa todettiin.

Iran on toistaiseksi kieltäytynyt ulkomaisesta avusta. Paikallisten viranomaisten mukaan onnettomuusalueelle on viety telttoja, huopia ja ruokaa.

Järistyksen voimakkuudeksi mitattiin 6,4 richteriä. Sen keskus sijaitsi lähellä Zarandin kaupunkia.