Uutiset

Amerikkalaiset näkevät Kiinan aseviennissä uuden riidanaiheen

Presidentti George W. Bushin sovitteleva tyyli Euroopassa on saanut paljon huomiota Yhdysvalloissa. Bushin mukana yksityiskoneessa matkaavat amerikkalaistoimittajat ovat analysoineet kaiken kulmakarvankohotuksia myöten.

Merkit muutoksesta ovat tärkeitä, koska ensimmäisellä nelivuotiskaudellaan Bush nähtiin salailevana ja ylpeänä.

Ranskan presidentin illallisella Bush luki ruokalistalta ääneen haluavansa ranskanperunoita - ja lähetti diplomaattisen signaalin. Irakin sodan aikana amerikkalainen oikeisto risti ruokalajin vapausperunoiksi.

Omien sanojensa mukaan "kuuntelijana" Eurooppaan tullut Bush on nyt puhunut eurooppalaisista johtajista näiden etunimillä toisin kuin ennen. He ovat "Gerhard, Jacques ja Jaap".

Amerikkalaiset odottavat mielenkiinnolla, kuinka Bush kutsuu torstaina Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia . Lempinimiin mieltyneen Bushin kerrotaan aiemmin vääntäneen neuvottelukumppaninsa muun muassa "Pootie-Pootiksi".

Vastakkainasettelu palasi

Amerikkalaistarkkailijat näkevät hyvän tahdon vierailussa jo ainakin yhden todellisen riidan siemenen: Kiinan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Bush sanoi Brysselissä olevansa huolissaan EU:n kaavailemasta Kiinan asevientikiellon purkamisesta. Se voi Bushin mielestä muuttaa nykyistä valtatasapainoa Kiinan ja Taiwanin välillä.

Ranskan presidentti Jacques Chirac vastasi Bushin puheisiin Irak-jupakasta tuttuun, tiukkaan sävyyn. Chiracin mukaan EU pysyy suunnitelmissaan purkaa 15 vuotta voimassa ollut vientikielto ensi kesänä.

EU ehdottaa sopimusta, joka määrittelisi uudet rajat aseviennille Kiinaan. Bush haluaa keskustella EU:n esityksistä.

Nimettömänä pysyttelevä Bushin hallinnon korkea virkamies toppuuttelee New York Times -lehdessä luulemasta, että Valkoinen talo noin vain taipuisi - oli Bush nyt hyvää pataa Jacquesin kanssa tai ei.

- Haluan tehdä asian hyvin selväksi. Vastustamme edelleen vientikiellon purkamista. Olemme edelleen huolissamme enkä halua antaa vaikutelmaa siitä, että olisimme jotenkin muuttaneet mieltämme, virkamies sanoo.