Uutiset

Lech Walesa kiisti äärikatolisen radio Maryjan ilmiantajaepäilyt

MATTI HOVISEPPÄ

Puolan entinen presidentti Lech Walesa torjuu jyrkästi äärikatolisen radio Maryjan ilmiantajaepäilyt:

- Se viljelee ohjelmissaan valheita ja antaa isänmaasta huonon kuvan maailmalle.

Runsas kymmenen vuotta Keski-Puolassa Torunissa toiminut katolinen radio Maryja on nostattanut vuosien varrella aina silloin tällöin tulikivenkatkuista keskustelua ohjelmistostaan.

Isä Rydzykin päätoimittamaa radiota on syytetty mm. räikeästä juutalaisvastaisuudesta, äärikatolilaisuudesta, entisten kommunistien vainoamisesta ja kiihkokansallisen oikeiston tukemisesta.

Puolan ex-presidentti ja Solidaarisuus-ammattiliiton entinen legendaarinen johtaja Lech Walesa suuttui hiljattain perinpohjaisesti kuultuaan radio Maryjassa mainittavan oman nimensä mahdollisten kommunismin ajan turvallisuuspalvelun (SB) ilmiantajien ja vakoojien joukossa.

- Moinen valheellinen radio on pantava pikaisesti kuriin. Muussa tapauksessa se on lakkautettava, katolisen kirkon uskolliseksi pojaksi itseään tituleeraava Walesa leiskuu.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Hölynpöly on pantava kuriin

Gdanskin suuren pojan mielestä moisella hölynpölyn puhumisella vahingoitetaan isänmaan kasvoja myös maailmalla.

- Radion sanoma lienee lähtöisin itse saatanasta. Propaganda on loukannut vakavasti puolalaisten uskonnollisia tunteita, Walesa syyttää radio Maryjaan lähettämässään avoimessa kirjeessä.

Hän epäilee radio Maryjan saaneen likaiselle toiminnalleen tukidollareita myös Atlantin valtameren takaa.

Loisteliaassa, isossa toimitalossa päämajaansa pitävälle Radio Maryjalle ovat antaneet parlamenttipuolueista selkeän tukensa vain kaksi populistista ryhmittymää: yltiökansallinen perhepuolue LPR ja laittomista tempuistaan tunnettu Itsepuolustus (Samoobrona).

Piispat kuuntelevat korvat luimussa

Myös katolisen kirkon ylin johto, kärjessä kardinaali Jozef Glemp , on kuunnellut korvat luimussa radio Maryjaa.

Piispat eivät ole kuitenkaan uskaltaneet ryhtyä arvostelemaan sitä liian kuuluvalla äänellä. Kuunteleehan eräiden arvioiden mukaan äärikatolista sanomaa päivittäin jopa kymmenen miljoonaa ihmistä eli neljäsosa koko maan väestöstä.

Asetelma nostaa esille vahvat epäilyt siitä, että juutalaisvastaisuus voi yhä hyvin katolisessa kirkossa ja siten myös Puolan kansassa.

Siitäkin huolimatta, että julkisuudessa on torjuttu monella suulla antisemitismin olemassa olo yhteiskunnassa.

Toisaalta on mielenkiintoista, ettei Walesa ole ottanut lainkaan kantaa entisen sielunpaimenensa eli Gdanskin pyhän Brigidan kirkon papin Henryk Jankowskin edesottamuksiin.

Vuoden alussa virastaan pedofiiliepäilyn ja alkoholin väärinkäytön takia erotettu Jankowski ehti ujuttaa vuosien ajan saarnoihinsa avointa juutalaisvastaisuutta ja vihaa eritoten entisiä kommunisteja kohtaan.