Uutiset

Kaivurin kauhaisut käynnistivät puisen asuntoalueen rakentamisen Paraisilla

TS/Saara Pelkonen<br />Kirkkosalmenrannan asuinalueen rakennustyöt käynnistyivät keskiviikkona. Työmaavalvoja Pekka Mansala (vas.) ja laituriurakasta vastaava työmaanpäällikkö Mauri Huila silmäilevät pohjakarttoja.
TS/Saara Pelkonen
Kirkkosalmenrannan asuinalueen rakennustyöt käynnistyivät keskiviikkona. Työmaavalvoja Pekka Mansala (vas.) ja laituriurakasta vastaava työmaanpäällikkö Mauri Huila silmäilevät pohjakarttoja.

PÄIVI OJANPERÄ

Uuden puutaloalueen rakennustyöt käynnistyivät keskiviikkoaamuna Paraisilla, kun kaivinkoneen kauha alkoi survoa Kirkkosalmen rantalaituria palasiksi. Vanha laituri saa väistyä uuden ja järeämmän tieltä.

Kirkkosalmen rantaan alkaa vuodenvaihteen tietämissä rakentua tiivis, kaupunkimainen pienpuutaloalue.

Tämän vuoden aikana Paraisten kaupunki rakentaa valmiiksi rannan ja kunnallistekniikan, eli tiet, kaukolämmön ja viemäröinnin.

Yhteensä asuinalueen perustuksiin uppoaa 2,8 miljoonaa euroa.

Kirkkosalmenrannan kaava hyväksyttiin viime vuoden lopulla.

Kuuden hehtaarin alueelle on tulossa 110 huoneistoa, joista kolmisenkymmentä on omakotitaloja. Kaupunginarkkitehti Marjatta Laineenkare kertoo, että rantaan tulee myös rivitaloja, muttei mitä tahansa pötkylöitä.

- Talojen välissä on esimerkiksi lasihuoneita ja viherhuoneita, koska emme halunneet pitkiä tylsiä pötköjä, Laineenkare kuvailee.

Tontteja kaupataan pääasiassa rakennusyhtiöille.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Savimaa hyllyy kuin vaahtomuovipatja

Sen verran puurakentamisperinteiden vaalimisessa joustetaan, että laituriin laitetaan myös betonia, johon muissa rakenteissa otetaan hajurakoa. Työmaapäällikkö Mauri Huila kertoo, että kesään mennessä valmistuva 270 metriä pitkä laituri koostuu betoni- ja teräsputkipaaluista sekä pintalaatoista. Rantarakenteiden on varmistettava, että savimaa pysyy tiukasti paikoillaan.

- Savipatja on vähän kuin vaahtomuovipatja, työmaan valvoja Pekka Mansala vertaa, kun maa hyllyy ja kallistelee jalkojen alla kaivurin liikeiden tahtiin.

- Tarkoituksena on vakavoittaa maaperää, Mansala lisää.

Pohjarakennustöissä on otettava huomioon se, että maa on niin pehmeää ja savista, että painuu herkästi rakennusten alla.

- Maata joudutaan täyttämään. Kovin paljon ei voi kuitenkaan pakata. Katuihinkin käytetään tavallista kevyempiä rakennusmateriaaleja, Laineenkare selvittää.

Saastunut maa korvataan puhtaalla

Laiturin rakentamisen lisäksi ensimmäisiin työvaiheisiin kuuluu saastuneiden maa-ainesten poistaminen.

  Osa alueesta kuului ennen venekerholle, joten maahan on päässyt jonkin verran veneiden pohjamaaleja ja polttoaineita. Alueella toimi aiemmin myös kaupungin varasto.

- Saastunut maa viedään pois ja tuodaan uutta tilalle, Mansala kertoo.

Marras-joulukuussa maan pitäisi olla Mansalan mukaan kaikin puolin rakennusvalmista.

Koska Kirkkosalmenrannan rakennuspaikat sijaitsevat aivan veden rajassa, talojen alimmaksi lattiapinnaksi on säädetty tavallista korkeampi 2,3 meriä, minkä pitäisi riittää kaikissa olosuhteissa.

- Korkeimmillaan vesi on noussut 1,10 metriä normaalitasosta, Mansala selvittää.

Kirkkosalmenrannan asuinalue on osa valtakunnallista Moderni puurakentaminen -hanketta. Tavoitteena on jatkaa puutalorakentamisen perinteitä, mutta samalla puhaltaa uutta eloa puuhun ja elvyttää rakennustaitoja.

Kirkkosalmenrannan puutaloalueen lähellä on Vanhan Malmin puuvanhuksia, joten rakennuset sijoittuvat keskustan ympärille vähän kuin vuosirenkaat.

Paraisilla alkava rakennustyö kuuluu valtakunnalliseen Moderni puukaupunki -hankeeseen. Tarkoituksena on synnyttää viihtyisiä puunasuinmiljöitä ympäri Suomen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ensimmäiset pienpuutaloalueet ovat jo valmistuneet Porvooseen ja Ouluun. Paraisten lisäksi Varsinais-Suomen hankkeisiin kuuluu Turun Linnanfältin alue, jonka suunnittelu on aloitettu.