Norjassa matkapuhelinten valmistusviat
korvattava viiden vuoden ajan
TAPIO VESTINEN
Norjan kuluttajaviranomaisten mukaan matkapuhelimet ovat kodinkoneisiin luettavia kulutustavaroita, joiden valmistusvirheet on korjattava viiteen vuoteen saakka. Kuluttajavalituslautakunnan tekemä päätös on lainvoimainen, koska toisena osapuolena ollut Nokia ei valita päätöksestä. Norjan kuluttajansuojalaki on Euroopan tiukimpia, sillä vastaava suoja on EU:n alueella yleensä kaksi vuotta.
- Kovaltahan tämä päätös tuntuu, mutta näin sanoo Norjan laki. Suurkäräjät päättivät jo vuonna 1988 kuluttajasuojalaista, jossa valmistusvirheet on korvattava asiakkaille kodinkoneissa viiteen vuoteen saakka, sanoi Norjan kuluttajaneuvoston neuvonantaja Vivian Mikalsen .
- Kännykät ovat normaaleja kodinkoneita, kuten televisiot, cd-soittimet ja jääkaapit ja niissä suoja on viisi vuotta. Suoja koskee myös autoja, Mikalsen sanoo.
Kuluttajavalituslautakunnan päätös syntyi useiden valitusten perusteella, joita oli tehty Nokian matkapuhelimista. Kännyköitä myyvät liikkeet ovat korvanneet tähän saakka valmistusviat kahteen vuoteen saakka, koska sama käytäntö on EU:n alueella. Norjalla on kuitenkin Eta-sopimuksesta huolimatta oikeus omaan, tiukempaan, kuluttajasuojalakiin.
- Kuluttajasuojadirektiivi on niin sanottu minimidirektiivi, joka antaa mahdollisuuden tiukempaan kansalliseen lainsäädäntöön, Mikalsen selvittää.
Norjan kuluttajavirasto oli toivonut, että Nokia olisi vienyt asian oikeuden ratkaistavaksi, jolloin kiistasta olisi saatu ennakkopäätös, mutta yhtiö on tyytynyt kuluttajaviranomaisten päätökseen.
- Nyt asiakkaiden on otettava vain tämä päätös kirjallisena kauppaan mukaan, kun vika puhelimessa ilmenee. Näyttövastuu on viiteen vuoteen saakka myyjällä, ettei kyseessä ole valmistusvika. Siis kuluttajan ei tarvitse todistaa, ettei hän ole käsitellyt puhe lintaan huonosti. Ja mikä merkittävintä päätös koskee kaikkia ulkomaisia kodinkoneita, joita myydään Norjassa. Jos asia menee oikeuteen, niin päätös tehdään Norjan tuomioistuimissa tämän maan lakien perusteella, eikä EU:ssa, Vivian Mikalsen sanoo.