Talous

Turussa maan paras
kulu-tuottosuhde

MARIA SILANDER

Myös Turussa Nordea onnistui viime vuonna karsimaan kulujaan ja lisäämään tuottojaan kovasta kilpailusta huolimatta. Kulukuuri oli jopa niin tehokas, että Turun yksikkö ylsi kulu-tuottosuhteellaan Nordean parhaaksi Suomessa. Kulujen ja tuottojen suhde oli noin 50 prosenttia, kun se Nordean koko vähittäispankkipuolella oli 56 prosenttia.

Kulu-tuottosuhde kuvaa sitä, mihin tehokkaasti yhtiö pystyy tuottamaan tuloja kuluja kohden.

- Olemme eläneet kovin säästäväisesti, summasi aluejohtaja Martti Oksa tilinpäätöstä esitellessään keskiviikkona.

Säästöjä pankki saavutti esimerkiksi tilakuluissa ja atk-menoissa. Tuottoja puolestaan toi asuntolainojen volyymin kasvu ja henkilöasiakkaiden säästöjen ja sijoitusten lisäys.

Näiden vauhdittamana Turun Nordea teki viime vuonna 21,9 miljoonan liiketuloksen, kun vuotta aiemmin liiketulos oli 18,2 miljoonaa euroa. Ilman kertaluontoista luottotappiovarausten purkua tulos oli viime vuonna 21,1 miljoonaa euroa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Luottotappioita ei ollut ja ongelmaluottojen määrä pysyi alhaisena.

Sen sijaan rahoituskate pieneni kovan asuntolaina-asiakaskilpailun vuoksi prosentin 26,7 miljoonaan euroon. Oksan mukaan asuntolainojen marginaali on tipahtanut keskimäärin 0,6-0,7 prosenttiyksikköön ja joissakin tapauksissa alemmaskin.

- Olemme itse asiassa tyytyväisiä, että rahoituskatteen lasku on vain prosentin suuruinen.

Nordea myönsi uusia asuntolainoja Turun talousalueella kaikkiaan 265 miljoonan euron edestä. Asuntolainakanta kasvoi Turun alueella 16,3 prosenttia. Kasvu on jatkunut vilkkaana alkuvuonna. Oksan mukaan ei ole näkyvissä merkkejä asuntolainojen kysynnän hiipumisesta.

Pankki kertoo markkinaosuutensa säilyneen henkilöasiakkaissa Turussa ennallaan 34 prosentissa.

- Turussa olemme edelleen markkinajohtaja, Oksa tiivisti viitaten viimesyksyiseen Taloustutkimuksen selvitykseen.