Uutiset

Aceh-neuvotteluita pyritään jatkamaan huhtikuussa

Helsinki,
(STT)

Vapaa Aceh -liikkeen eli GAMin pääministerin Malik Mahmudin mukaan GAM ei ole luopunut itsenäisyysvaateestaan. Hänen mukaansa joulukuun tsunamikatastrofin jälkeen on tärkeintä turvata avustustöiden onnistuminen ja siksi GAM neuvottelee eri hallintovaihtoehdoista.

GAMin edustajat ovat tyytyväisiä Indonesian kanssa käytyjen neuvottelujen edistymiseen, vaikka mitään konkreettisia päätöksiä ei ole tehty.

Acehin rauhanneuvotteluja jatketaan kolmannella kierroksella, joka pidetään Helsingissä 12.-17. huhtikuuta. Neuvottelujen takarajaksi hän asetti heinäkuun.

Neuvotteluissa välittäjänä toiminut presidentti Martti Ahtisaari totesi, ettei ratkaisevaa läpimurtoa ole vielä tapahtunut, mutta että tänään päättynyt toinen neuvottelukierros sujui rakentavassa ja arvokkaassa hengessä.

Neuvotteluissa käsiteltiin itsehallintomalleja Acehin maakunnalle, yleistä armahdusta, turvallisuusjärjestelyjä, sopimuksen määräysten toimeenpanon valvontaa ja aikataulukysymyksiä. Yksityiskohtaisia selvitettäviä asioita on vielä paljon, Ahtisaari korosti.