Uutiset

Nato vahvistaa poliittista rooliaan

Turun Sanomat, Bryssel

Nato aikoo vahvistaa rooliaan strategisena ja poliittisena foorumina, korostettiin tiistaina Brysselin Nato-huippukokouksessa. Kokouksen päätös tukee Saksan liittokanslerin Gerhard Schröderin vaatimuksia Naton uudistamisesta. Kokouksessa korostettiin myös suhteiden kehittämistä EU:n ja Naton välillä.

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush ja Naton pääsihteeri Jaap de Hoop Scheffer sanoivat molemmat lehdistötilaisuudessa, että Natossa oli keskusteltu järjestön poliittisen roolin vahvistamisesta.

- Jotta Nato olisi merkitykseltään tärkeä, täytyy siellä puhua myös strategisista kysymyksistä. Ja sen me teemme.

De Hoop Schefferin mukaan Nato on poliittissotilaallinen järjestö. Hän sanoi poliittisten asioiden olevan olennaisia Nato-kumppaneille. Pääsihteerin mukaan jäsenmaiden parlamentitkaan eivät enää hyväksy sotilasoperaatioita keskustelematta.

Schröder toivoi keskustelevuutta

Liittokansleri Schröder esitti kymmenen päivää sitten, että Natossa olisi keskusteltava strategisista kysymyksistä nykyistä enemmän. Natosta on kanslerin mukaan nykyisin tullut vain jo tehtyjen päätösten vastaanottaja.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Schröderin katsoi saaneensa tiistain kokouksesta vahvistusta näkemykselleen.

"Me aiomme kehittää edelleen strategista kumppanuuttamme EU:n kanssa. Vahva EU edistää yhteistä turvallisuutta", todetaan Naton huippukokouksenkin julkilausumassa. Aikaisemmin EU:n merkitystä ei ole näin vahvasti tuotu julki. EU:n tavoitteeseen kehittää puolustuspolitiikkaa on suhtauduttu varoen ja pelätty sen kaivavan maata Naton alta.

Ranskan presidentti Jacques Chirac korosti, että EU ja Nato ovat todellisia kumppaneita, joten niillä on tarve keskusteluun ja toistensa kuuntelemiseen.

- Euroopan puolustus on menossa eteenpäin. Tämä kehitys on mahdollisuus liittokunnallemme, koska vahvempi, yhtenäisempi Eurooppa merkitsee vahvaa ja tehokkaampaa Natoa, Chirac sanoi.

Kaikki Nato-maat auttavat Irakia

Kaikki Nato-maat sitoutuivat auttamaan jollakin tavalla Irakia. Pääosa maista osallistuu turvallisuusjoukkojen koulutukseen. Irakin sodan suurin vastustaja Ranska antaa luvan vain yhdelle upseerilleen osallistua koulutuksen koordinointiin. Avustus on siten enemmän symbolinen ele, mutta päätös sellaisenaan tyydytti Bushia.

  Presidentti Bush esitti huolensa EU:n aikomuksista purkaa aseidenvientikielto Kiinaan. Bush kuitenkin sanoi tutkivansa asiaa huolellisesti. Chirac otti asian esille jo kahdenkeskisellä illallisella maanantai-iltana. Hän kertoi Yhdysvaltojen olevan huolissaan uuden teknologian tiedon vuotamisesta Kiinaan, jos aseidenvientikielto puretaan. EU-maat ovat kuitenkin vakuuttaneet, että aseidenviennin säännöistä pidetään kiinni.