Uutiset

McDonald's ilmoitti
vetäneensä salaatti-
kastikkeen markkinoilta
Suomessa ja Ruotsissa

JUHANI ROIHA

McDonald's veti Suomessa ja Ruotsissa tiistaina pois tarjonnastaan Worcester-salaattikastikkeen, jonka on tutkimuksissa todettu sisältävän syöpää aiheuttavaa sudan 1

-väriainetta.

- Mitään välitöntä riskiä ihmisille sairastua salaattikastikkeen takia ei syntynyt, Ruotsin McDonald'sin lehdistöpäällikkö Birgitta Mossberg sanoi tiistaina.

Suomessa elintarvikevalvontavirasto sai McDonald'silta ilmoituksen, jonka mukaan tämä pikaruokaketju on vetänyt tiistaina sudan 1 -väriainetta sisältäneen salaattikastikkeen markkinoilta.

- Normaalisti tämä toimii elinkeinonharjoittajien omavalvonnan kautta, elintarvikevalvontaviraston yksikköjohtaja Auli Suojanen sanoi tiistaina.

Kansainvälinen syöpätutkimuskeskus IARC on luokitellut sudan 1 -väriaineen syöpää aiheuttavaksi. Sudan 1 -värin pääasialliset käyttökohteet ovat liuottimet, bensiini ja kengänkiillotusaineet.

Kyseistä worcestershire-kastiketta on valmistettu Skotlannissa, ja sitä on muun muassa Ruotsissa tarjoiltu caesar-salaatin yhteydessä McDonald's -ravintoloissa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Valvonta käynnistyi jo vuonna 2003

Suomessa elintarvikevirasto ja tullilaitos valvovat syöpävaarallisten sudan-väriaineiden esiintymistä mausteissa. Valvonta käynnistyi jo vuonna 2003, jolloin todettiin kahdeksan tutkitun tuotteen sisältäneen punakeltaista sudan 1 -väriainetta. Tuotteet on poistettu markkinoilta.

Vuonna 2004 suomalaiset elintarvikeviranomaiset tutkivat sudan-väriaineet 270 tuotteesta, jotka olivat peräisin EU-maista ja EU:n ulkopuolelta. Näytteet olivat mausteita, curry-jauheita, mausteseoksia, maustekastikkeita ja valmisruokia. Vain yhden turkkilaisen chilikastikkeen tuotteen todettiin sisältäneen pienen määrän sudan 1 -väriä (värjätyt pastat ja makkarat).

EU:n elintarvikeviranomaisten RASFF-hälytysjärjestelmän kautta tulee lähes päivittäin ilmoituksia sudan-väriaineita sisältävistä tuotteista. Tutkimustulokset osoittavat, että Suomen markkinoille ei näitä tuotteita ole juurikaan tullut.

Tarkkailu jatkuu

Jos kotimaisten viranomaistutkimusten, EU:n hälytysjärjestelmän tai elinkeinonharjoittajien omavalvonnan perusteella ilmenee, että elintarvikkeet sisältävät sudan-värejä, tuotteet vedetään välittömästi pois markkinoilta.

Tullilaboratorio ja Elintarvikevalvontavirasto jatkavat määräystenvaltaisten tuotteiden valvomista. Tullilaboratorio keskittyy erityisesti maahan tuotavien chili- ja curryjauheiden tutkimuksiin.