Ulkomaille karkotettavien saattoihin kuluu kaksi miljoonaa euroa vuodessa
SEPPO SUDENNIEMI
Suomesta karkotettavien ulkomaalaisten saattotehtäviin kuluu vuodessa yli kaksi miljoonaa euroa ja yhä useammin karkotettava väkivalloin vastustaa maasta poistamistaan.
Turun hovioikeus on ottanut kantaa hankalaan karkotusjuttuun, kun se hyväksyi ulkomaalaisen säilössä pitämisen asiassa, jossa Suomessa ilman oleskelulupaa ollut algerialaismies on harannut lähes vuoden eri tavoin karkottamistaan vastaan.
Viime maaliskuussa Suomeen tullut 31-vuotias algerialainen on maassa ilman viisumia ja oleskelulupaa. Mies ilmoitti, ettei hänellä ole syntymäaikaa eikä hänestä saatu vähään aikaan tietoja. Turvapaikkahakemus hylättiin.
Syksyllä mies yritettiin viedä reittikoneella Algeriaan, mutta molemmilla kerroilla koneiden kapteenit kieltäytyivät ottamasta hurjasti vastaan hangoittelevaa ja kahden poliisin saattamaa miestä koneeseen. Poliisin ulkomaalaisyksikkö vuokrasi lokakuussa ulkomaalaisviraston luvalla yksityiskoneen ja lennätti miehen Algeriaan, mutta se käännytettiin takaisin, koska miestä ei ollut identifioitu Algerian kansalaiseksi. Koneeseen mies saatiin vasta kovan kamppailun jälkeen, sillä hän oli linnoittautunut Helsingin säilöön-otossa selliinsä, riehui ja viilteli itseään partakoneenterällä.
Karkottamisen takia yli kolme kuukautta säilössä ollut mies vapautettiin. Vasta hiljan Algerian lähetystö ilmoitti tunnistaneensa miehen ja hyväksyi karkotuksen. Mies otettiin lähtöä varten uudelleen säilöön. Hän katsoi, ettei karkottamiselle ollut perusteita ja sanoi lähtevänsä vain vapaaehtoisesti, ei muuten. Uhkaileva mies siirrettiin parempaan säilöön Turkuun, koska hän poliisin mukaan on arvaamaton ja väkivaltainen eikä poistu maasta.
Käräjäoikeuden mukaan mies oli pidettävä säilössä ja Turun hovioikeus hyväksyi perusteet. Algerialaisen mukaan säilöönoton jatkaminen olisi tarpeetonta, koska hän poistuisi vapaaehtoisesti. Euroopan ihmisoikeussopimuksen ja ulkomaalaislain 5. pykälän mukaan ulkomaalaisen oikeuksia ei saa rajoittaa enempää kuin on välttämätöntä.
Mies karkotetaan Suomesta lähipäivinä.
Hankalia tapauksia yhä enemmän
Karkotettavien saattotehtävistä vastaava Helsingin poliisin ulkomaalaisyksikkö vie vuodessa yli 1 000 henkilöä maasta. Osa karkotettavista saatetaan Venäjän rajalle, osa autolautoille ja satoja lennätetään maasta. Joukossa on myös useita kymmeniä ulkomaalaisia, jotka ovat syyllistyneet rikoksiin Suomessa. EU-säännösten mukaan heidät on aina saatettava maasta.
- Hankalia tapauksia on yhä enemmän ja ne vaativat erikoistoimia. Entistä useammin karkotetaan kauemmas, mutta etupäässä muihin Pohjoismaihin ja Keski-Eurooppaan. Jos vastaan hangoittelevaa ei voi viedä lentokoneeseen, joudumme hankkimaan yksityiskoneen ja se on kallista. Ennen karkotusta jokainen poislähtijä puhutellaan ja tilanne kartoitetaan, kuten lentoyhtiöt edellyttävät, kertoi komisario Jaakko Heinilä ulkomaalaisyksiköstä.
Monet karkotetut palaavat myöhemmin takaisin Suomeen ja heidät karkoitetaan uudemman kerran. Useasti karkoitettuja on runsaasti. Myös se on pulmallista, että maahan tultaessa hävitetään kaikki matkustusasiakirjat tunnistuksen vaikeuttamiseksi ja maassa saadaan olla pidempään. Identifiointeja on nopeutettu paremman poliisiyhteistyön avulla koko Euroopassa.
- Euroopassa kiertää maasta toiseen aika joukko henkilöitä, jotka eivät saa oleskelulupia mihinkään. Heistä koituu paljon lisävaivaa ja siinä todelliset turvapaikanhakijat kärsivät, kun virastot ruuhkautuvat.