Uutiset

Medi-Heli lennättää heinäkuusta lähtien
Turussa ja Vantaalla vuokrakoneita

RITVA SETÄLÄ

Turun ja Vantaan lääkärikoptereiden lennoista vastaava maarianhaminalainen Skärgårdshavets Helikoptertjänst Ab ei ehdi saada 1.7. käyttöön uusien turvallisuusvaatimusten mukaisia koptereita, joita on tilattu helikopterivalmistaja Eurocopterilta. Heinäkuussa ruvetaankin lentämään väliaikaisesti vuokrakoneilla.

- Koneet vuokrataan Itävallasta, sanoo Medi-Heli ry:n toiminnanjohtaja Risto Manninen .

SHT on tilannut Eurocopterilta kaksi uutta EC135-tyypin konetta.

- Toimitusaikaa ei ole määritelty. Koneet saadaan tämän vuoden loppuun mennessä, Manninen tietää.

Heinäkuu on lentoturvallisuushallinnon ehdoton takaraja uusien, suoritusarvoluokka 1:n mukaisten helikoptereiden käyttöönotolle.

Kopterit yhdistyksen omiksi

SHT onnistui sitkeän kädenväännön jälkeen saamaan vanhalle kalustolle jatkoaikaa heinäkuuhun asti. Vuodenvaihteessa sen lentoja jo ehdittiin rajoittaa, kun jatkolupaa ei ollut yli vuodenvaihteen. Rajoitus jäi onneksi vain kolmen päivän mittaiseksi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Medi-Heli ry:n ostopalvelusopimus SHT:n kanssa on voimassa tämän vuoden loppuun. Yhdistyksen tuoreessa Apuroottori-lehdessä Manninen linjaa, että ostopalvelusta ollaan siirtymässä lento-operoinnin järjestämiseen omana toimintana.

"Käytännössä tämä tarkoittaa, että Medi-Heli hankkii itse tarvitsemansa helikopterit ja tuottaa itsenäisesti myös muut lentämiseen liittyvät toiminnot", Manninen kirjoittaa.

- Asia on siinä määrin kesken, ettei sitä voi kommentoida, hän vastaa jatkokysymyksiin.

Yhdistys näkee, että oma operointi tulee edullisemmaksi kuin viime vuonna kopterikilpailutuksessa esitetyt ostopalveluhinnat.

Medi-Heli on näin käytännössä hylännyt kaikki tarjoukset, jotka saatiin Suomen Lääkäri- ja Pelastushelikopteriyhdistys SLPY:n järjestämässä tarjouskilpailussa viime syksynä. Kattojärjestö suositti tuolloin jäsenyhdistyksilleen sopimuksen tekemistä halvimman tarjouksen tehneen Copterline Oy:n kanssa.

Copterlinen lakimies tutkii nyt kilpailutuksen sivuuttamista.

RAY:ltä liian vähän rahaa

- Rahoitus ei tule riittämään, Manninen kommentoi valtioneuvoston 3. helmikuuta vahvistamaa Raha-automaattiyhdistyksen avustuspottia.

RAY myönsi Medi-Heli ry:lle Varsinais-Suomeen 1,19 miljoonaa euroa ja Uudellemaalle 1,27 euroa, kun molempiin oli anottu 1,5 miljoonaa euroa. Mannisen mukaan anomus perustui siihen, että alkuvuosi lennetään vanhalla kalustolla ja loppuvuosi uudella.

Ylitarkastaja Raimo Hakola RAY:stä vastaa, että avustussumma perustuu joulukuiseen tietoon, että Medi-Heli lentäisi koko vuoden vanhalla kalustolla. Valtioneuvosto liitti avustuspäätökseen kuitenkin lausuman, jonka mukaan tänä vuonna syntyvät alijäämät huomiodaan ensi vuoden avustuksessa.

RAY:n rahoitus tulee näin kattamaan lentokulut sataprosenttisesti. Ehtona on, että 1.7. yhdistyksellä pitää olla sairaanhoitopiirin kanssa sopimus lääkärikustannusten korvaamisesta.