Uutiset

Pakkanen
jäädyttää
meren
viilenneet vedet

Kipakka pakkanen jäädyttää Saaristomeren vettä nyt vauhdikkaasti. Lounaissuomalaisten järvien jää kantaa Suomen ympäristökeskuksen hydrologi Johanna Korhosen mukaan pilkkijän painon, mutta merellä tilanne on toinen. Virtaukset aiheuttaa epätasaisesti jäätyneen meren kannen.

- Pakkaset tekevät nyt jäätä Saaristomeren sisäsaariston valmiiksi jäähtyneestä vedestä. Meren lahdissa on tähän saakka ollut viitisen senttiä jäätä, nyt paksuutta tulee lisää. Samalla jääpeite leviää laajemmalle alueelle. Jää on kuitenkin niin heikkoa, ettei sinne ole syytä vielä lähteä, merentutkimuslaitoksen jääpalvelun apulaistutkija Patrick Eriksson sanoo.

Turkulaisen jäähavaitsijan Göte Karlssonin mukaan vielä toissapäivänä avoimena velloneelle Airistolle nyt muodostuva jääpeite kasvaa voimakkaana kirkkaana jäänä. Hän arvelee muutaman päivän kovien pakkasten vahvistavan jääpeitettä jo merkittävästi, Erikssoniin arvion mukaan kantavaksi jää kasvaa vasta parin viikon pakkasten myötä.

- Ei kunnon jäätalvi ole mahdoton, onhan joku vuosi ollut pakkasia vappuun saakka, mutta en kuitenkaan pidä sitä todennäköisenä, Eriksson sanoo.

Korhosen mukaan järvien jääpeitteellä on paksuutta kolmisenkymmentä senttiä, mutta kantavuus ei vastaa lukuja.

- Kolmannes jääpeitteestä on lumesta muodostunutta kohvajäätä, joka on teräsjäätä hauraampaa. Kohvajään olemassaolo myös hidastaa jään paksuuntumista näin pakkasten myötä. Saman tekee jään päälle satanut lumi, Korhonen sanoo.

Jääpeite onkin yhä lounaisessa Suomessa tavanomaista ohuempi. Myös lunta on Länsi-Suomessa keskimääräistä vähemmän.