Uutiset

Bush haluaa Euroopasta kumppanin

LK/REUTERS<br />Presidentti George W. Bushin toisen virkakauden ensimmäinen Euroopan vierailu alkoi Brysselistä. Hänen pitämänsä puheen puitteet olivat Concert Noble -kongressitalossa juhlavat.
LK/REUTERS
Presidentti George W. Bushin toisen virkakauden ensimmäinen Euroopan vierailu alkoi Brysselistä. Hänen pitämänsä puheen puitteet olivat Concert Noble -kongressitalossa juhlavat.

MAIJA LAPOLA

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush vetosi maanantaina Brysselissä uuden lehden kääntämiseksi Yhdysvaltain ja Euroopan suhteissa. Euroopan vierailunsa ensimmäisenä päivänä pitämässään puheessa Bush halusi uuden aikakauden alkavan suhteissa, koska Yhdysvallat tarvitsee hänestä vahvan kumppanin edistääkseen vapautta maailmassa. Bush korosti myös Lähi-idän rauhan aikaansaamista tärkeimpänä yhteisenä päämääränä.

Bush muistutti Euroopan ja Yhdysvaltain vanhoista siteistä ja rauhan luomisesta toisen maailmansodan jälkeen. Irakin sotaa koskeneet erimielisyydet on aika jättää taakse.

- Kun menneet kiistanaiheet häipyvät ja suuret velvoitteet sel-kiytyvät, aloittakaamme uusi aikakausi transatlanttisessa yhteistyössä, presidentti Bush toivoi.

- Vahva ystävyytemme on olennaista rauhalle ja vauraudelle koko maapallolla - mitkään väliaikaiset kiistanaiheet, menneet erimielisyydet tai mikään valta maailmassa ei koskaan jaa meitä, Bush korosti. Hänen yleisönänsä oli lähinnä amerikkalaisia diplomaatteja, akateemikoita ja eurooppalaisia suurlähettiläitä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Lähi-idän rauha yhteinen etu

Euroopan ja Yhdysvaltain liitto on Bushin mukaan turvallisuuden pääpilari ja niiden välinen kaupankäynti maailmantalouden veturi. Bushin mukaan Yhdysvaltain ja Euroopan taloudellinen ja poliittinen vapaus antaa toivoa miljoonille köyhyyden ja alistamisen uhreille.

Lähi-idän rauhanprosessin tukeminen sai Bushin Brysselissä pitämässä puheessa suuren osan. Hän totesi Yhdysvalloilla ja Euroopalla olevan yhteinen etu ja rauhan olevan olennaista myös koko Lähi-idän ja ja maailmanrauhan kannalta.

- Me etsimme rauhaa Israelin ja Palestiinan välille sen itsensä vuoksi. Me myös tiedämme, että vapaa ja rauhallinen Palestiina voi lisätä uudistuksen mahdollisuuksia läpi koko Lähi-idän, Bush toivoi.

Eurooppa ja Yhdysvallat ovat sitoutuneet Bushin mukaan siihen, ettei Pyhällä maalla kasva jälleen uutta sukupolvea väkivallan ja toivottomuuden ilmapiirissä.

- Meidän pyrkimyksiämme ohjaa selvä näkymä: Olemme päättäneet nähdä kahden valtion elävän rinnakkain rauhallisesti ja turvallisesti, Bush totesi ja sai kutsuvierasyleisöltä voimakkaat aplodit.

Bush odottaa tukea Irakille

Bush odotti eurooppalaisten liittolaisten tukevan Irakin jälleenrakentamisessa.

- Kaikki maat ovat kiinnostuneita vapaan ja demokraattisen Irakin menestyksestä, Irakin, joka taistelee terrorismia vastaan, on vapauden lyhty ja todellisen vakauden lähde alueella, Bush sanoi.

Bush otti puheessaan tiukan kannan Iraniin ja Syyriaan. Iranin on katkaistava terrorismin tukeminen ja luovuttava ydinaseista. Vapaan maailman turvaamisessa ei voida jättää mitään keinoja pois laskuista. Iran on hänestä kuitenkin eri asia kuin Irak.

Syyriaa Bush vaati lopettamaan Libanonin miehityksen. Syyrian on lopetettava myös väkivallan tukeminen sekä Libanonissa että Irakissa.

Bush osoitti sanansa myös Venäjän presidentille Vladimir Putinille .

- Meidän täytyy muistuttaa Venäjää, että me liittolaiset olemme vapaan lehdistön, elinvoimaisen opposition ja vallanjaon sekä oikeusvaltion periaatteiden takana, Bush viestitti.

Bush tapasi Brysselissä illalla Ranskan presidentti Jacques Chiracin ja osallistuu tiistaina Naton ja EU:n huippukokouksiin. Sen jälkeen hän matkustaa Saksaan ja Slovakiaan, missä hän tapaa presidentti Putinin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy