Uutiset

Israel vapautti 500 palestiinalaista

Israel vapautti maanantaina 500 palestiinalaisvankia. Ele on kädenojennus palestiinalaisten presidentille Mahmud Abbasille . Vankien vapautus toteutettiin vain päivä sen jälkeen, kun Israelin hallitus oli maratonistunnon jälkeen vahvistanut Gazan siirtokuntien purkupäätöksen.

Vankien vapauttamisen toivotaan helpottavan Abbasin yrityksiä suostutella ääriryhmät rauhaan. Israel on luvannut vapauttaa kaikkiaan 900 yhteensä noin 8 000:sta palestiinalaisvangista.

Vankilassa oleva Länsirannan Fatah-johtaja Marwan Barghuti sanoi jo viime viikolla, että Israel kaivaa maata Abbasin jalkojen alta, jos tuhansia vankeja ei vapauteta heti. Abbas itse kutsui vapautuksia tuoreeltaan vain aluksi. Vapautettujen joukossa ei ollut israelilaisten surmaamisesta syytettyjä. Suurin osa palestiinalaisista oli jo istunut kaksi kolmasosaa tuomiostaan.

Abbas koki maanantaina vastoinkäymisiä kotirintamalla, kun palestiinalaisparlamentaarikot kieltäytyivät vahvistamasta uutta pääministeri Ahmad Qurein hallitusta. Kiistelyn on määrä jatkua tiistaina.hallitusta, koska siinä oli heidän mielestään liikaa Jasser Arafatin aikaisia korruptoituneita vallankäyttäjiä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Siirtokuntalaiset uhmakkaina

Siirtokuntalaisten edustaja Pinhas Wallerstein sanoi maanantaina, että hallituksen sunnuntainen päätös purkaa Gazan juutalaissiirtokunnat saattaa merkitä ihmishenkien menetyksiä.

Pääministeri Ariel Sharonin neuvonantaja sanoi kuitenkin uskovansa, että enemmistö siirtokuntalaisista lähtee vapaaehtoisesti, kun he huomaavat, että elämä alueella on mahdotonta.

Suunnitelman mukaan pakkomuutto on edessä 8 500:lla israelilaisella, jotka asuvat Gazan 1,3-miljoonaisen palestiinalaisväestön keskuudessa Israelin vuonna 1967miehittämällä alueella. Lisäksi Länsirannan pohjoisosasta tyhjennetään neljä pientä siirtokuntaa, joissa asuu yhteensä 300 ihmistä. Pääministeri Sharon uskoo, että luopumalla Gazasta Israelilla on paremmat mahdollisuudet pitää kiinni Länsirannan siirtokunnista, joissa asuu yli 200 000 henkeä.