Finlux putosi litteiden televisioiden kilvasta
KIRSI TURKKI
Litteiden televisioiden yleistymisestä markkinoilla tuli yksi Finluxin televisiotehtaan kompastuskivistä. Yrityssaneeraushakemuksen perusteluissa yhtiö myöntää, että se ei ole pystynyt reagoimaan riittävästi markkinoiden muutokseen. Yhtiö on lykännyt oman litteän tv-mallinsa tuloa markkinoille useaan kertaan ja samanaikaisesti televisioiden hintataso on laskenut ainakin 20 prosenttia.
Finluxin hallitus jätti hakemuksen yrityssaneerauksesta Turun käräjäoikeudelle maanantaina. Televisiotehtaan toiminta Turussa on hiipunut jo viime joulukuun puolesta välistä, jolloin lähes koko henkilökunta päätettiin lomauttaa. Nyt lomautuksia on jatkettu maaliskuun loppuun asti. Finluxin toimitusjohtajan Harri Launosen mukaan tehtaan toiminta on käytännössä pysähdyksissä niin kauan kun yrityssaneeraushakemuksesta saadaan päätös. Finluxin palveluksessa on noin 425 ihmistä.
Finluxin henkilöstölle saneeraushakemus ei tullut yllätyksenä. Pääluottamusmies Päivi Ahosen mukaan myös tämä ratkaisu on käynyt henkilöstön mielessä. Tehtaan tulevaisuudesta Ahonen ei vielä halua arvioida mitään.
Finluxin henkilöstö on kokenut poikkeuksellisen kovan myllytyksen. Lomautuksia on ollut seitsemän vuoden ajan ja omistajat ovat vaihtuneet tiuhaan tahtiin. Vuonna 2000 tv-tehdas haettiin jo kerran konkurssiin. Silloin yhtiö oli kiinalaisen Semi-Techin omistuksessa.
Velkojina Finnvera ja Teollisuussijoitus
Nyt Finluxin suurimpia velkojia ovat Suomen Teollisuussijoitus Oy ja Finnvera, jotka ovat toimineet yhtiön merkittävinä rahoittajina. Finluxin enemmistöomistaja on ollut vuodesta 2002 Helmet Business Mentors Oy, jonka edustaja Kalevi Puonti toimii Finluxin hallituksen puheenjohtajana.
Valtion pääomasijoitusyhtiö Suomen Teollisuussijoitus on sijoittanut pääomaa Finluxiin 10 miljoonaa euroa. Finnvera on rahoittanut Finluxia lainoilla ja takauksilla suurin piirtein yhtä suuren summan arvosta.
Suomen Teollisuussijoituksen toimitusjohtaja Juha Marjosola pitää Finluxin päätöstä hakeutua yrityssaneeraukseen "hyvänä ja viisaana ratkaisuna". Hän ei halua tarkemmin ennakoida, minkälaisia tulevaisuudennäkymiä Finluxin toiminnalla on jatkossa.
- Nyt odotellaan, että käräjäoikeus tekisi päätöksen menettelyn aloittamisesta. Olennaista on, että Finluxista yritetään saada ydinbisnes esiin ja kassavirta positiiviseksi.
Finnveran varatoimitusjohtaja Veijo Ojala ei halua vielä ennakoida, mikä on hänen yhtiönsä kanta Finluxin yrityssaneeraukseen.
- Yhtiömme hallitus käsittelee asiaa torstaina. Siellä annamme asiasta lausunnon, hän kertoo.
Yrityssaneerauksessa pyritään löytämään televisiotehtaalle terve toimintamalli. Lisäksi päätettäneen velkojen leikkauksesta. Käräjäoikeuden arvion mukaan vie ainakin kaksi kuukautta ennen kuin päätös saneeraushakemuksesta tehdään. Ennen oikeuden päätöstä hakemus lähetetään lausuntokierrokselle velkojille ja sen jälkeen yhtiö saa antaa vielä oman vastineensa.
Saneerausmenettelyn aikana Finlux ei pysty toimittamaan televisioita markkinoille ja menettää näin väistämättä edelleen asemaansa alan kireässä kilpailussa. Launonen kuitenkin uskoo, että markkinoille voidaan vielä palata hyvillä tuotteilla.
Venäjän vientiin uskotaan yhä
Finluxin johto on lähes vuoden ajan pyrkinyt aloittamaan televisioiden viennin Venäjälle. Launosen mukaan neuvotteluja venäläisten kanssa jatketaan edelleen. Hän uskoo turkulaisen televisiovalmistajan mahdollisuuksiin saada isoja kauppoja Venäjältä.
Pahimpia takaiskuja Finlux on kokenut Saksan markkinoilla. Vuonna 2003 saatu esisopimus Saksaan ei toteutunut lainkaan, koska televisioiden hintataso Saksassa on romahtanut tuntuvasti. Parhaiten yhtiö on menestynyt Suomen ja Ruotsin digitelevisiomarkkinoilla.
Yhtiön tuotekehitysputkesta on valmistunut myös supermediaboksi, joka aiotaan lanseerataan tänä keväänä. Supermediaboksissa yhteen laitteeseen on yhdistetty muun muassa digiboksi, internet-selain, dvd-albumi, cd-soitin ja mp3-soitin. Litteää digitelevisiota Finlux lupailee jälleen ensi syksyksi.