Uutiset

Kuntien kulttuuri elää murroksessa

PÄIVI PALM

Kuntaliiton erityisasiantuntijan Ditte Stürmerin mielestä kuntien on pakko pohtia erittäin tarkkaan, millaisia kulttuuripalveluita ne tarvitsevat ja miten ne tulevaisuudessa järjestetään.

Ellei linjauksia tehdä nyt, ovat kulttuuripalvelut tiukkenevassa taloudessa uhattuina.

- Jos kulttuurin yhteistä tahtotilaa aletaan pohtia vasta budjettineuvotteluissa, edessä on varma häviö. Se on nähty moneen kertaan, sanoo Stürmer.

Yksi vaihtoehto on ulkoistaminen, joka on pikku hiljaa yleistymässä.

Mallia näyttää Ruokolahti, joka on vuodesta 2000 asti ostanut palvelunsa kulttuuripalveluihin erikoistuneelta yhtiöltä.

- Säästöjä ei syntynyt, mutta saamme samalla rahalla entistä monipuolisempia palveluita ja vieläpä avaimet käteen -periaatteella, sanoo kunnanjohtaja Vesa Jäppinen .

Hän luettelee tyytyväisenä nykyistä tarjontaa: itsenäisyyspäivän juhlat, ohjelmalliset kesätorit, konsertit, musiikki- ja kuvataideleirit.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Valtuusto on alun alkaen miettinyt, mitä me haluamme ja sen olemme myös saaneet. Avainasemassa on kuitenkin yrittäjä. Alalla pärjää se, joka haluaa tehdä töitä tunteja laskematta, sanoo Vesa Jäppinen.

Myös Luumäki seurasi vuoden alussa esimerkkiä ja odotukset ovat korkealla.

- Samalla rahalla enemmän palveluita, tiivistää kunnanjohtaja Paavo Tyrväinen Luumäen odotukset.

Ditte Stürmer korostaa, että ulkoistaminen ei ole ainoa vaihtoehto. Erilaiset yhteistyökuviot ovat myös yleistymässä.

- Olennaista on, että voimavarat saadaan käytetyksi entistä järkevämmin. Pienet kunnat voivat palkata yhteisen kulttuurityöntekijän, ne voivat jakaa tehtävät tai panostaa yhteisiin projekteihin. Myös elinkeinoyhtiöiden tyyppinen kulttuuripalveluita pyörittävä yhtiö voisi menestyä.

Sihteereistä tuottajiksi

Ditte Stürmerin mielestä perinteisten kulttuurisihteerien aika alkaa olla ohitse. Nyt tarvitaan pikemminkin palveluiden tuottajia.

Halikossa luotetaan yhä kulttuurisihteeriin. Virkaa hoitavalla Jouko Kivirinnalla on kädet täynnä töitä, sillä valtuuston linjauksen mukaan hänelle kuuluu myös matkailu, joka rikkaan historian ja uljaiden kartanoiden pitäjässä painottuu pitkälti kulttuuriin.

Kulttuurisihteeri tekeekin matkailuväen ohella tiivistä yhteistyötä Vuorentaan ja Wiurilan kartanoiden kanssa. Parhaillaan Kivirinta kerää juuri esineitä kesän näyttelyihin.

Rikalanmäelle hän on etsinyt ikoneita ympäri maata.

Halikon museon kesänäyttelyyn taas on tulossa Ruotsista yksityinen Marilyn Monroe -kokoelma.

Säästöt kuriin luovuudella

- Vielä pitää vähän miettiä näkökulmaa. En ole ratkaissut, esittäytyykö Marilyn filmitähtenä, naisena vai idolina, pohtii Jouko Kivirinta innoissaan.

Hän uskoo, että kulttuurisihteeri on nykyisin pitkälti tuottaja, vaikka toki hallinnointiakin töihin kuuluu.

Kivirinta kokee saaneensa Halikossa varsin vapaasti toteuttaa itseään ja ideoitaan. Esimerkiksi museossa on ollut näytteillä meikkivälineitä, hajuvesiä sekä leluja.

- Yksin tätä työtä ei pysty tekemään. Kumppaneita tarvitaan todella paljon, sanoo Kivirinta, jonka yhteistyökuviot kurkottavat myös kuntarajan yli Saloon.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Miestä eivät masenna edes säästöt, jotka tuntuvat tänä kesänä esimerkiksi Rikalanmäellä.

- Sitten pitää vain pistää luovuutensa entistä paremmin peliin.