Uutiset

Kalevi Lamminen nimesi lakkautettavat varuskunnat

TS/Lehtikuva
TS/Lehtikuva

JORMA PIHLAVA

Eduskunnan puolustusvaliokunnan jäsen ja takavuosien pitkäaikainen puheenjohtaja Kalevi Lamminen (kok) uskoo, että Niinisalossa toimiva Tykistöprikaati poistetaan viikko sitten julkistetulta niin sanotulta Rädyn listalta, joka sisältää lakkautusuhan alla olevat varuskunnat.

Hän luettelee sujuvasti myös neljä lakkautettavaa varuskuntaa. Satakunnan radion haastattelussa maanantaina Lamminen nimesi lakkautettaviksi Lapin ilmatorjuntarykmentin, Helsingin ilmatorjuntarykmentin, Savon prikaatin sekä Uudenmaan prikaatin.

Ruotsalaisen kansanpuolueen puheenjohtaja, ympäristöministeri Jan-Erik Enestam on taannut Rädyn listalle päätyneen Uudenmaan prikaatin tulevaisuuden kielilakiin nojaten. Lamminen järkyttää perustetta, sillä hänestä Uudenmaan prikaati voitaisiin siirtää Upinniemeen ja yhdistää siellä varusmiehiä kouluttavaan Suomenlahden meripuolustusalueeseen. Hän katsoo, että yhdistäminen toisi tarvittavat säästöt. Lamminen sanoo keskustelleensa tästä "monen monta kertaa ministerin kanssa".

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tykistöprikaatin aseman Lamminen vakuuttaa olevan turvattu varuskuntaan viime vuosina tehtyjen miljoonainvestointien ja ennen kaikkea siellä toimivan puolustusvoimien kansainvälisen keskuksen vuoksi.

Kalevi Lamminen valittiin eduskuntaan Satakunnan vaalipiiristä. Vaalien jälkeen hän muutti Kiuruvedelle Ylä-Savoon.

Puolustusministeri Seppo Kääriäinen (kesk) päättää varuskuntien lakkauttamisista maaliskuussa. Asia pitää lobbarit toimeliaina lähiviikot, sillä Rädyn lista on aiheuttanut Urho-luokan säpinät maakunnissa, joiden joukko-osastot ovat uhanalaisia.

Prikaatikenraali Arto Rädyn listalla on yhdeksän varuskuntaa, mutta käytännössä Kääriäisen mietittävänä on enää korkeintaan kahdeksan. Kääriäinen on julkisesti ilmoittanut, ettei lakkautuspäätös osu Kontiolahdella toimivaan Pohjois-Karjalan prikaatiin. Kääriäinen on ilmoittanut myös, ettei tuleva päätös kuulu hänen uransa vaikeimpiin, ei ainakaan kymmenen vaikeimman joukkoon.